Επειτα από μόλις 14 μήνες στη θέση της διευθύντριας της Le Monde, η Ναταλί Νουγκερέντ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εγκαταλείπει τα καθήκοντά της, ως συνέπεια του μπρα-ντε-φερ που εδώ και μήνες την είχε φέρει αντιμέτωπη με τους δημοσιογράφους της ιστορικής γαλλικής εφημερίδας.

Η Ναταλί Νουγκερέντ εξήγησε σε επιστολή της προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν έχει «πλέον τα μέσα για να ασκήσει με πληρότητα και γαλήνη» τα καθήκοντά της.

«Η βούληση ορισμένων μελών της Le Monde να μειώσουν δραστικά τις εξουσίες του διευθυντή της εφημερίδας είναι για μένα ασυμβίβαστη με τη συνέχιση της αποστολής μου», υπογράμμισε.

Την περασμένη Παρασκευή, οι δύο αναπληρωτές της, οι Βενσάν Ζιρέ και Μισέλ Γκερέν, οι οποίοι κατηγορούνταν επίσης από ένα τμήμα της σύνταξης, είχαν ήδη αποφασίσει να εγκαταλείψουν τα καθήκοντά τους.

Μόλις πριν από οκτώ ημέρες, την Τρίτη 6 Μαΐου, οι περισσότεροι από τους αρχισυντάκτες της Le Monde είχαν υποβάλει ομαδικές παραιτήσεις λόγω της πολύμηνης διαμάχης τους με τη διευθύντρια της εφημερίδας, με αντικείμενο την αναδιοργάνωση της σύνταξης. Συνολικά είχαν παραιτηθεί επτά από τους 11 αρχισυντάκτες και βοηθοί αρχισυντάκτες.

Η Ενωση των Συντακτών της Le Monde πρόκειται να συναντήσει τους μετόχους της εφημερίδας και ένας προσωρινός διευθυντής θα επιλεγεί σύντομα, όπως προβλέπεται από το καταστατικό της εφημερίδας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κρίση στους κόλπους της εφημερίδας πήρε έκταση και η σύνταξη απηύθυνε στην Ναταλί Νουγκερέντ ένα μήνυμα αμφισβήτησης.

Οι δημοσιογράφοι επέκριναν τη 47χρονη Ναταλί Νουγκερέντ για έναν «μοναχικό» τρόπο διαχείρισης, κατηγορώντας την ότι «δεν ακούει κανένα».

Το κίνημα αμφισβήτησης είχε ξεσπάσει με την ανακοίνωση, τον περασμένο Φεβρουάριο, ενός «προγράμματος κινητικότητας», το οποίο προέβλεπε να περάσουν στην ψηφιακή σύνταξη της εφημερίδας περίπου 50 εργαζόμενοι.

«Αυτό που με εκπλήσσει περισσότερο εδώ και ένα χρόνο είναι η πρόκληση της μεταμόρφωσης μιας μεγάλης εφημερίδας όπως η «Μοντ» σε ένα πλαίσιο όπου ο τρόπος ανάγνωσης και οι τεχνολογικές αλλαγές μάς αναγκάζουν να προσαρμοστούμε. Ολες οι ομάδες των δημοσιογράφων πρέπει να προσαρμοστούν στον νέο τρόπο με τον οποίο οι αναγνώστες μάς διαβάζουν» είχε πει τον περασμένο Μάρτιο η Νουγκερέντ σε συνέντευξή της στα «ΝΕΑ».

Το νέο σχήμα της εφημερίδας που προβλεπόταν για τον Ιούνιο, αναβλήθηκε τώρα για τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η Le Μonde ιδρύθηκε το 1944 από τον Ιμπέρ Μπεβ-Μερί, στον απόηχο της απελευθέρωσης της Γαλλίας από τους Ναζί. Η κυκλοφορία της έντυπης έκδοσης γνώρισε νέα πτώση το 2013, καθώς μειώθηκε κατά 4,44% στα 275.310 φύλλα κατά μέσον όρο στη Γαλλία, ενώ συνολικά (στη Γαλλία και διεθνώς) μειώθηκε στα 303.432 φύλλα (μείον 4,65%).

Η Le Monde βρίσκεται σε κρίση ενώ το σύνολο του γαλλικού Τύπου αντιμετωπίζει δυσκολίες, πασχίζοντας να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυξήσεις των τιμών, πτώση των πωλήσεων και των διαφημιστικών εσόδων, γενικευμένα ελλείμματα και προγράμματα αποχώρησης εργαζομένων.

Μια άλλη γαλλική εφημερίδα, η Libération, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και πρόκειται να εξαγορασθεί από τοn μέτοχό της Μπρινό Λεντού.