Επαναφορά του κατώτατου μισθού αλλά… όχι για όλους υπόσχεται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας ακόμα πιο πίσω από μια βασική προεκλογική του δέσμευση, δηλαδή την άμεση επαναφορά του μισθού στα 751 ευρώ. Η υποχώρηση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση καθώς η επαναφορά του κατώτατου μισθού χωρίς υποσημειώσεις και αστερίσκους είχε προβληθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο ως μέτρο ανακούφισης όσων έπληξε η κρίση αλλά και ως βασικό στοιχείο τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης, άρα και της ανάπτυξης.

Κι ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει διαβεβαιώσει σε όλες του τις συνεντεύξεις πως ένα από τα ελάχιστα μέτρα άμεσης απόδοσης που θα λάβει η κυβέρνησή του θα είναι η επαναφορά του κατώτατου μισθού, χθες ο σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης εξήγησε ότι η αύξηση θα αφορά μόνον όσους προσελήφθησαν στον ιδιωτικό τομέα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. «Η επαναφορά του κατώτατου μισθού θα γίνει άμεσα και αφορά μόνο όσους προσλήφθηκαν στον ιδιωτικό τομέα το διάστημα μέσα στην κρίση, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και όχι το σύνολο των εργαζομένων» υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος είναι κεντρικό στέλεχος σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής και του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, ο ίδιος ήταν τόσο φειδωλός όσο πρόσφατα και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως άμεσα θα προσληφθούν ορισμένες κατηγορίες απολυθέντων και όχι όλοι. «Τις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ θα τις προσλάβουμε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Πρόκειται για κοινωνική βαρβαρότητα αυτό που συνέβη» τόνισε. Και ξεκαθάρισε πως «οι οργανικές θέσεις θα επανέλθουν με κοινωνικά κριτήρια. Δεν θα ξαναφτιάξουμε οργανισμούς, αλλά θα πρυτανεύσει η κοινωνική ανάγκη, με συγκεκριμένα κριτήρια που αφορούν και το θέμα των καθαριστριών και των φυλάκων».

Τόσο ο κ. Σταθάκης όσο και άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, προσπάθησαν και χθες να κλείσουν το θέμα που άνοιξε μεσούσης της προεκλογικής περιόδου ο Μανώλης Γλέζος σχετικά με τον εσωτερικό δανεισμό των υψηλών εισοδημάτων.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Για το θέμα του Φορολογικού, όπως και για το ακανθώδες ζήτημα «πού θα βρεθούν τα λεφτά» για την εφαρμογή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ εάν κλείσουν οι πόρτες της ΕΕ, είναι φανερό πως δεν υπάρχουν ακόμα επεξεργασμένες και τεκμηριωμένες προτάσεις. Οπως τόνισε ο κ. Σταθάκης «δεν υπάρχει κανένα θέμα εσωτερικού δανεισμού», ενώ ο Δ. Παπαδημούλης υπογράμμισε (9,89) ότι «το οικονομικό μας πρόγραμμα διεκδικεί περισσότερα έσοδα μέσω της φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων αλλά όχι αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό». Ο ίδιος επισήμανε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά για δίκαιη φορολογία, και, όπως και ο Μανώλης Γλέζος, αναφέρθηκε πάλι στα υψηλά εισοδήματα και τη δυνατότητα περαιτέρω φορολόγησής τους. «Στην Ελλάδα υπάρχει η δυνατότητα από τα υψηλά εισοδήματα που δεν πληρώνουν φόρους να πάρουμε αρκετά χρήματα, έτσι ώστε και ο μικρός και ο μεσαίος που υπερφορολογείται να ελαφρυνθεί και να έχουμε νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά» εξήγησε ο κ. Παπαδημούλης.