Επαφές με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης θα έχει σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα. Η επίσκεψη επενδύεται με μεγάλες προσδοκίες από την Κουμουνδούρου, αν και οι επαφές του εκεί τελικά δεν θα είναι στο επίπεδο του αρχικού σχεδιασμού, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Δείκτης της σημασίας που δίνει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ στο ταξίδι είναι και η σύνθεση της αποστολής η οποία τον συνοδεύει: εκτός από τον διευθυντή του γραφείου και στενό συνεργάτη του Νίκο Παππά και τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής Κώστα Ησυχο, στη Μόσχα βρίσκονται ακόμα ο επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης, η συντονίστρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Νάντια Βαλαβάνη, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ενώ «πρεμιέρα» στο πλευρό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ο πάλαι ποτέ έμπιστος του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς, που μέσω της κίνησης πολιτών Πράττω έχει ήδη υπογράψει τη στήριξη της υποψηφιότητας Τσίπρα στην προεδρία της Κομισιόν, έχει αναλάβει πλέον ειδικό ρόλο ως προς τα «εξωτερικά» στην Κουμουνδούρου. Εκ της θέσεώς του άλλωστε ως εμπειρογνώμονας στο ΥΠΕΞ επί ΠαΣοΚ, καλείται να καλύψει και μέρος του κενού που αφήνει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η περιθωριοποίηση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου Γ. Αϋφαντή. Στη Μόσχα η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει μέχρι την ελευταία στιγμή για μια ανεπίσημη επαφή με τον πρόεδρο Πούτιν, αν και λόγω πρωτοκόλλου κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανέφικτο –η συνάντηση με τον ισχυρό υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναβλήθηκε τελευταία στιγμή εξαιτίας επαφών που πρέπει να έχει εκτός χώρας για το Ουκρανικό.

Συνάντηση με τη συνεργάτιδα του Πούτιν στα ενεργειακά

Επαφές με εκπροσώπους της ρωσικής κυβέρνησης θα έχει σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη Μόσχα. Η επίσκεψη επενδύεται με μεγάλες προσδοκίες από την Κουμουνδούρου, αν και οι επαφές του εκεί τελικά δεν θα είναι στο επίπεδο του αρχικού σχεδιασμού, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Δείκτης της σημασίας που δίνει το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ στο ταξίδι είναι και η σύνθεση της αποστολής η οποία τον συνοδεύει: εκτός από τον διευθυντή του γραφείου και στενό συνεργάτη του Νίκο Παππά και τον υπεύθυνο Εξωτερικής Πολιτικής Κώστα Ησυχο, στη Μόσχα βρίσκονται ακόμα ο επικεφαλής του κυβερνητικού προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης, η συντονίστρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Νάντια Βαλαβάνη, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ενώ «πρεμιέρα» στο πλευρό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ο πάλαι ποτέ έμπιστος του πρώην Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Νίκος Κοτζιάς. Ο κ. Κοτζιάς, που μέσω της κίνησης πολιτών Πράττω έχει ήδη υπογράψει τη στήριξη της υποψηφιότητας Τσίπρα στην προεδρία της Κομισιόν, έχει αναλάβει πλέον ειδικό ρόλο ως προς τα «εξωτερικά» στην Κουμουνδούρου. Εκ της θέσεώς του άλλωστε ως εμπειρογνώμονας στο ΥΠΕΞ επί ΠαΣοΚ, καλείται να καλύψει και μέρος του κενού που αφήνει στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η περιθωριοποίηση του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου Γ. Αϋφαντή. Στη Μόσχα η αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει μέχρι την ελευταία στιγμή για μια ανεπίσημη επαφή με τον πρόεδρο Πούτιν, αν και λόγω πρωτοκόλλου κάτι τέτοιο είναι μάλλον ανέφικτο – η συνάντηση με τον ισχυρό υπουργό των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αναβλήθηκε τελευταία στιγμή εξαιτίας επαφών που πρέπει να έχει εκτός χώρας για το Ουκρανικό.