«Εξαιτίας των προκλήσεων του Κιέβου, αποφασίσαμε να επιτρέψουμε στους μαχητές μας να φέρουν όπλα στα οδοφράγματα και τους δρόμους και να συνοδεύουν την αστυνομία στις περιπολίες της». Η ανακοίνωση προέρχεται από τις Αρχές της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και, όπως επισημαίνει ο απεσταλμένος της «Λιμπερασιόν», είναι ενδεικτική της κατάστασης πλήρους αναρχίας στην οποία έχει περιπέσει η πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας. Ενόψει του δημοψηφίσματος της προσεχούς Κυριακής, σημειώνει ο γάλλος δημοσιογράφος, οι καταλήψεις των κυβερνητικών κτιρίων έχουν αυξηθεί. Η έδρα της περιφερειακής διοίκησης έχει μετατραπεί σε αρχηγείο των ρωσόφωνων αυτονομιστών, ενώ εκεί αναμένεται να στηθούν οι κάλπες για το δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας. Υπό κατάληψη τελούν και τα κτίρια της τηλεόρασης, της εισαγγελίας και των υπηρεσιών ασφαλείας. Αντίθετα, το κτίριο της αστυνομίας έμεινε ανέπαφο. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί τάσσονται στο πλευρό των αυτονομιστών.

ΤΡΟΜΟΣ. Αυτοί οι τελευταίοι προσπαθούν να θέσουν τον τοπικό πληθυσμό διασπείροντας διάφορες φήμες με την βοήθεια των φιλορωσικών μέσων ενημέρωσης. Μια γυναίκα μέσης ηλικίας είναι βέβαιη ότι στο αθλητικό στάδιο της πόλης εκτελέστηκαν ομαδικά δεκάδες ακτιβιστές. Κάποιοι λένε ότι οι ουκρανικές Αρχές έχουν δηλητηριάσει το νερό, άλλοι υποστηρίζουν ότι άρματα μάχης γεμάτα φασίστες που έχουν έλθει από Κίεβο βρίσκονται προ των πυλών της πόλης και άλλοι ότι κατασκευάζονται πυρετωδώς στρατόπεδα συγκέντρωσης για μελλοντική κράτηση αυτονομιστών. Ολες αυτές οι φήμες είναι ανυπόστατες. Ενισχύουν, ωστόσο, τη γενική παράνοια, ενώ οι επίσημες διαψεύσεις δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα, κίνδυνο δεν διατρέχουν όσοι υπερασπίζονται την αυτονομία της περιοχής αλλά όσοι τάσσονται υπέρ της ενότητας με την Ουκρανία. «Αν έχεις μια ουκρανική σημαία στο αυτοκίνητο, είναι σίγουρο ότι θα στο σπάσουν» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα η Μαίρη, μια νεαρή γυναίκα που τάσσεται υπέρ της ενότητας. Μετά τη διαδήλωση όπου συμμετείχε και η οποία έγινε στόχος επίθεσης από τους αυτονομιστές, δεν τολμάει να φορέσει στον δρόμο το φουλάρι της με τα χρώματα της χώρας της. «Δεν είναι εμφύλιος πόλεμος αυτό που ζούμε, είναι μια επίθεση στο έδαφός μου, μια απειλή που έρχεται έξω από τα σύνορά μας» προσθέτει. Ελάχιστοι είναι και αυτοί που τολμούν να κάνουν προεκλογική εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου.