Καθαρό σήμα για διευθέτηση του χρέους αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogpoup, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να πιστωθεί στους δικαιούχους (χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι κ.ά.) το κοινωνικό μέρισμα των 500 εκατ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Με αυτά τα δύο όπλα ο Αντώνης Σαμαράς ξεκινά τις εξορμήσεις του για τις διπλές κάλπες αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών (ενδεχομένως από σήμερα, με επίσκεψη σε συνοικία του Λεκανοπεδίου), ενώ ενισχύει την κυβερνητική φαρέτρα και με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα για το πολιτικό σύστημα, η οποία περνά κατά βάση μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση και θα παρουσιαστεί μεθαύριο Τετάρτη σε ειδική εκδήλωση της ΝΔ, στο Μέγαρο Μουσικής.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο εμφανίζονται βέβαιοι ότι το Eurogroup θα ανάψει σήμερα πράσινο φως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, έστω και αν οι σχετικές συζητήσεις με τους εταίρους μετατεθούν για το προσεχές φθινόπωρο.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανείων προς τη χώρα μας, ακόμη και πέραν των 50 ετών, με ένα χαμηλό, σταθερό επιτόκιο, είναι το βασικό σενάριο που βρίσκεται στο τραπέζι. Κατά τις ίδιες πηγές μάλιστα, για το σχέδιο ελάφρυνσης του χρέους και το χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοστεί έχουν ήδη γίνει σχετικές συζητήσεις ανάμεσα στον Αντώνη Σαμαρά και τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Κεντρική θέση της κυβέρνησης είναι ότι η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί συμβατική υποχρέωση των εταίρων, βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2012, από τη στιγμή που η χώρα μας πιάνει τους στόχους του δανειακού προγράμματος και υλοποιεί τις δικές της δεσμεύσεις.

Το σήμα των Βρυξελλών για το χρέος αναμένεται να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ενώ μήνυμα για την πορεία εξόδου της Ελλάδας από την κρίση φρόντισε να στείλει και χθες ο Αντ. Σαμαράς (με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής»), αναφέροντας ότι «οι Ελληνες θρυμμάτισαν τις αλυσίδες τους, έσπασαν το κέλυφος και η νέα Ελλάδα γεννιέται» και καταγγέλλοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «μόνη του επιδίωξη πλέον είναι ο διχασμός του λαού και η αστάθεια της χώρας».

Ο Πρωθυπουργός μπαίνει προσωπικά μπροστά και για την ενίσχυση των γαλάζιων υποψηφίων στις κρίσιμες περιφέρειες της χώρας, ενώ με τον ίδιο σε κεντρικό ρόλο αναμένεται να αρχίσει σήμερα και η τηλεοπτική προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. Ιδιαίτερο βάρος θα δώσει ο Αντώνης Σαμαράς στην Περιφέρεια Αττικής, καθώς αποτελεί στοίχημα για το κόμμα η είσοδος τον β’ εκλογικό γύρο του Γιώργου Κουμουτσάκου. Προς την κατεύθυνση αυτή σχεδιάζεται ειδικό πρόγραμμα εξορμήσεών του σε περιοχές του Λεκανοπεδίου για τις επόμενες δύο εβδομάδες, ενώ παράλληλα προγραμματίζονται πρωθυπουργικές περιοδείες σε Θράκη, Ηπειρο, Θεσσαλία, καθώς και επισκέψεις – εξπρές σε Κέρκυρα, Αγρίνιο, Λαμία και Τρίπολη. Σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα ο γαλάζιος σχεδιασμός προβλέπει δύο ομιλίες του Αντώνη Σαμαρά την εβδομάδα μεταξύ αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών (18 – 25 Μαΐου).

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Στο Μέγαρο Μαξίμου και στο γαλάζιο στρατηγείο της Λεωφόρου Συγγρού επενδύουν πολλά και στη χάρτα των θεσμικών αλλαγών που θα παρουσιάσει μεθαύριο το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το γαλάζιο αναθεωρητικό σχέδιο εκτιμάται ότι θα ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό προφίλ τόσο του κόμματος όσο και του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αναμένεται να θέσει επί τάπητος και το ζήτημα της απευθείας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, με παράλληλη διεύρυνση των προεδρικών αρμοδιοτήτων, αλλά και αποδέσμευση της προεδρικής εκλογής από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής.

Επιπλέον, η πρόταση της ΝΔ προβλέπει ασυμβίβαστο για τις ιδιότητες υπουργού και βουλευτή, τη θέσπιση θητείας για τα αιρετά κυβερνητικά αξιώματα, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού (με όριο τα 8 ή 12 χρόνια), τη μείωση του αριθμού των βουλευτών, τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, την άρση της μονιμότητας στον στενό δημόσιο τομέα, την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και τη δημιουργία νέου πλαισίου για τη χρηματοδότηση και τον διαχειριστικό έλεγχο των πολιτικών κομμάτων.