Σε μια δημόσια δήλωση υποστήριξης του Τζέρι Ανταμς, η οποία όμως έχει και εμφανή χαρακτηριστικά παρέμβασης στα της βορειοϊρλανδικής δικαιοσύνης, προχώρησε την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε συναντηθεί πρόσφατα με τον ιστορικό ηγέτη του Σιν Φέιν που τώρα ανακρίνεται για τη δολοφονία μιας 37χρονης γυναίκας το 1972.

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δήλωση που δημοσιοποιήθηκε και στα αγγλικά και μιλώντας ως υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χαρακτήρισε «εμπρηστική πολιτικά κίνηση» τη σύλληψη του Τζέρι Ανταμς και υποστήριξε ότι η υπόθεση αποτελεί καιροσκοπική προεκλογική κίνηση ώστε «να επηρεαστούν οιτοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης Μαΐου στην Ιρλανδία»

Ο Τζέρι Ανταμς ανακρίνεται από την περασμένη Τετάρτη καθώς θεωρείται ότι ως μέλος του ΙRA το 1972 είχε διατάξει τη δολοφονία της 37χρονης τότε Τζιν ΜακΚόνβιλ. Ο ίδιος σταθερά αρνείται ότι είχε υπάρξει μέλος του IRA και επιμένει ότι η δράση του ήταν μόνο στο πλαίσιο του Σιν Φέιν, δηλαδή του πολιτικού σκέλους του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Στρατού.

Η δήλωση του Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής:

«Η σύλληψη και η κράτηση του Τζέρι Άνταμς, του ηγέτη του Σιν Φέιν και πρωτοπόρου της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Βόρεια Ιρλανδία, είναι μια πολιτικά εμπρηστική κίνηση ενάντια στη δημοκρατία και την εύθραυστη ειρήνη και ομαλότητα στην περιοχή.

» Η σύλληψη του Άνταμς προκαλεί ανησυχία σε όλη την Ευρώπη.

» Δεν είναι όμως μόνος του. Πέραν της υποστήριξης του ελληνικού λαού, έχει την υποστήριξη κάθε δημοκρατικού πολίτη στην Ευρώπη, που αποστρέφεται τις πολιτικές του «αποδιοπομπαίου τράγου» και τις καιροσκοπικές προεκλογικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να επηρεαστούν οι τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης Μαΐου στην Ιρλανδία.

» Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ζητώ την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του Τζέρι Ανταμς».