Η ψυχολογία μετά τις γιορτές
Είμαι εργαζόμενη μητέρα δύο παιδιών. Από τότε που η επιβίωσή μας έχει γίνει στόχος ζωής, η διάθεσή μου στις γιορτές έχει εκλείψει. Το Πάσχα πιέστηκα τόσο, που γύρισα βεβαρημένη και χωρίς κίνητρο για δουλειά.
Η έλλειψη ικανοποίησης από τις εορταστικές ημέρες και τις πασχαλινές τελετουργίες είναι ένα σύμπτωμα των καιρών μας. Οι οικονομικές δυσκολίες, οι συναισθηματικές εντάσεις στην οικογένεια και τον εργασιακό χώρο, η αδυναμία να προβλέψεις το αύριο και η αγωνία να επιβιώσεις και όχι να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος οδηγούν συχνά σε μια πτώση της διάθεσης πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις εορτές. Η (μετα)εορταστική θλίψη συνοδεύεται από συμπτώματα όπως μεγάλη αντίσταση μέσα σου να νιώσεις ευτυχισμένος σε οικογενειακά καλέσματα, να είσαι στρεσαρισμένος όταν δέχεται προσκλήσεις, να νιώθεις μοναξιά και να έχεις τάσεις απομόνωσης, να κάνεις αρνητικές σκέψεις για τη ζωή και το μέλλον σου, να νιώθεις ενοχές ότι δεν τα έχει καταφέρει μέχρι τώρα στη ζωή σου, να κουράζεσαι χωρίς λόγο και να έχεις αϋπνία ή υπερβολική ανάγκη για ύπνο. Αυτά τα συμπτώματα παραμένουν για λίγες εβδομάδες μετά τη λήξη των εορτών και δεν είναι ανησυχητικά εφόσον η καθημερινότητά σας κυλάει χωρίς σοβαρές δυσκολίες. Προσπαθήστε να φτιάξετε ένα καθημερινό πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει ευχάριστες και δημιουργικές δραστηριότητες πέραν της δουλειά σας, το οποίο θα σας προσφέρει ένα πλαίσιο λειτουργικότητας και θα σας βελτιώσει τη διάθεση. Μην ξεχνάτε ότι η παροδική μελαγχολία λειτουργεί και ως μια δυνατότητα συναισθηματικής απαντητικότητας στα γεγονότα αυτά που υποκειμενικά στον καθένα μας σημαίνουν κάτι. Πιο ανησυχητικό είναι άλλωστε να νιώθει κανείς επίπεδος συναισθηματικά παρά κατά φάσεις μελαγχολικός.
Ψυχολογία μετά πένθους
Η μητέρα μου έπαιρνε αντικαταθλιπτικά και ο πατέρας μου ήταν αλκοολικός. Πάθαινα κρίσεις πανικού φοβούμενη να απομακρυνθώ από το σπίτι. Πρόσφατα έχασα τη μαμά μου και τη γιαγιά μου από καρκίνο και τα συμπτώματα έχουν επανέλθει μαζί μια αβάστακτη θλίψη.
Ο φόβος να απομακρυνθείτε από το σπίτι είναι ένα σύμπτωμα αγοραφοβίας, όπου κυριαρχεί έντονο άγχος σε καταστάσεις που ερμηνεύετε ως απειλητικές. Μπορεί παλαιότερα να νιώθατε ευάλωτη εκτός σπιτιού και το σπίτι να σας προσέφερε μια αίσθηση ασφάλειας που αναζητούσατε, αλλά είναι πιθανόν η πραγματική εστία άγχους να ήταν το σπίτι σας και όχι ο έξω κόσμος, η κατάθλιψη της μητέρας και ο εθισμός του πατέρα σας. Οι συναισθηματικές στερήσεις που βιώσατε ως παιδί είναι πιθανόν να πυροδότησαν τις κρίσεις πανικού και την αγοραφοβία. Αρχίσατε να αποφεύγετε και αυτό σας εγκλώβισε περισσότερο σε μια ψυχολογία απομόνωσης. Η σταδιακή απώλεια της αυτονομίας σας και της ποιότητας της ζωής σας ήταν παρεπόμενα και έστρωσαν το έδαφος για την τωρινή κατάθλιψη που βιώνετε και που πυροδότησε ο θάνατος της μητέρας και της γιαγιάς. Μπορεί η μητέρα σας να είχε κατάθλιψη και να υπάρχει κληρονομικότητα. Οι απώλειες αγαπημένων προσώπων κρύβονται συχνά πίσω από τις καταθλίψεις, ιδιαίτερα όταν το άτομο νιώθει μια εξάρτηση ή προσκόλληση προς το πρόσωπό τους και χάνοντάς τα είναι σαν να χάνει τον εαυτό του. Το πένθος σας δεν έχει ολοκληρωθεί και αυτό σας καθιστά ψυχολογικά στάσιμη. Κρίνω ότι χρειάζεστε βοήθεια ψυχολογική για την επεξεργασία όλων των μέχρι τώρα βιωμάτων σας και για την επεξεργασία και ολοκλήρωση του πένθους σας. Σε αυτήν τη διαδικασία μια εκτίμηση από ψυχίατρο για ενδεχόμενη λήψη αντικαταθλιπτικής αγωγής θα μπορούσε να σας βοηθήσει να «πάρετε μπρός».
Σεξουαλική υποτονικότητα και φαντασιώσεις
Υστερα από 20 χρόνια γάμου και τρία παιδιά πλήττω με τον σύζυγό μου σεξουαλικά. Οι φαντασιώσεις μου με κρατούν σεξουαλικά λειτουργική. Πόσο θεμιτό είναι αυτό σε μια σχέση;
Τόσο θεμιτό όσο εσείς έχετε ανάγκη να είναι. Αρκεί οι φαντασιώσεις σας να μην σας δημιουργούν ενοχές ή σας εξαναγκάζουν σε μια «σιωπή» γι' αυτό που νιώθετε. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις, εφόσον βοηθούν στην ερωτική διέγερση και συνουσία, είναι ψυχολογικά χρήσιμες, ιδιαίτερα για τις γυναίκες που ακόμη και σήμερα παραμένουν λιγότερο σεξουαλικά απελευθερωμένες από τους άνδρες. Ωστόσο, ένας κίνδυνος της χρόνιας και αποκλειστικής χρήσης φαντασιώσεων στην ερωτική πράξη είναι ο εγκλωβισμός του ατόμου σε μια ψυχολογία εθισμού και «κορεσμού» στο πολύπλοκο πλέγμα των φαντασιώσεών του. Από ένα σημείο και μετά οι φαντασιώσεις παύουν να είναι αποτελεσματικές. Προσπαθήστε να μοιραστείτε με τον σύζυγό σας το περιεχόμενο των φαντασιώσεών σας και εμπλέξτε τον σε ένα παιχνίδι νοητικό, όπου τα διάφορα σενάρια θα εναλλάσσονται και μέσα σε αυτά ενδεχομένως θα πρωταγωνιστεί και ο ίδιος. Αυτό θα σας βοηθήσει να τονώσετε την επιθυμία σας για εκείνον.  
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από