Με έναν άτυπο διάλογο που έγινε μέσω δημόσιων δηλώσεων και περιείχε καρφιά αλλά και στοιχεία ποίησης συνεχίστηκε χθες η αντιπαράθεση Βαγγέλη Βενιζέλου και Γιώργου Παπανδρέου, που αυτή τη φορά είχε ως αφορμή την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού σε πάνελ μαζί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη.

Ο κ. Παπανδρέου πήρε για πρώτη φορά αποστάσεις από τη σύμπλευση του ΠαΣοΚ με τη Νέα Δημοκρατία και επομένως από την ακολουθούμενη κομματική γραμμή, τροφοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο τα σενάρια περί επανάκαμψής του.

ΒΛΕΠΟΥΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ.Στον διάλογο Βενιζέλου – Παπανδρέου παρενέβησαν και στελέχη του ΠαΣοΚ τα οποία επέκριναν τις επιλογές του πρώην πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι με την παρουσία του σε βιβλιοπαρουσίαση υποψήφιας της ΔΗΜΑΡ και πρώην στελέχους του Κινήματος προκαλεί ζημιά στο κόμμα του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα πρέπει να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, γιατί τραυματίζει την παράταξη και εξ αυτού του λόγου υπήρξαν χθες παρασκηνιακές επαφές μεταξύ βενιζελικών και παπανδρεϊκών σε μία προσπάθεια να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να σταματήσει η δημόσια διαμάχη.
Παράλληλα, στελέχη του ΠαΣοΚ διατυπώνουν την άποψη ότι η κατάσταση μπορεί να σωθεί έστω με μία καθυστερημένη πολιτική παρέμβαση του κ. Παπανδρέου στην οποία θα υπάρχει σαφής αναφορά ότι στηρίζει και ψηφίζει ΠαΣοΚ και ότι ενθαρρύνει το εγχείρημα της Ελιάς. Ειδάλλως θεωρούν ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα βρεθεί στο επίκεντρο κριτικής από στελέχη και ψηφοφόρους μετά τις ευρωεκλογές, κυρίως στην περίπτωση που τα αποτελέσματα για την Ελιά δεν θα είναι τα αναμενόμενα και δεν θα ανταποκρίνονται στην επιθυμία της ηγεσίας του ΠαΣοΚ για ισχυροποίηση του προοδευτικού πόλου.

Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά ο κ. Παπανδρέου εξέπεμψε αρκετά πολιτικά μηνύματα και δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη διάσταση που πήρε η εμφάνισή του στην επίμαχη εκδήλωση.

«Δεν περίμενα η παρουσίαση ενός βιβλίου για τη Σοσιαλδημοκρατία να θεωρηθεί αντισυμβατική κίνηση και μάλιστα να προκαλέσει τέτοια προσμονή αλλά και τόση ανησυχία σε διάφορους κύκλους», σχολίασε με νόημα, για να προσθέσει –αφήνοντας αιχμές προς την πλευρά Βενιζέλου: «Ο φόβος αποτελεί κακό σύντροφο. Περιορίζει τη σκέψη, κάτι που δεν δικαιολογείται για οποιονδήποτε θέλει να αυτοπροσδιορίζεται ως προοδευτικός. Πολιτικά μιλάμε εδώ». Ωστόσο, σε μία αποστροφή της ομιλίας του μνημόνευσε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ λέγοντας ότι είναι σωστά όσα λέει για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Η απάντηση στην αιτιολόγηση της παρουσίας Παπανδρέου στην εκδήλωση της κυρίας Κοππά ήρθε λίγες ώρες αργότερα διά στόματος Βαγγέλη Βενιζέλου, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το γεγονός προτίμησε να απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό με στίχους από τον «Μπολιβάρ» του Νίκου Εγγονόπουλου: «Στρατηγέ, τι ζητούσες στη Λάρισα, συ, ένας Υδραίος;» σχολίασε σιβυλλικά, ενώ αργότερα και κατόπιν επίμονων ερωτήσεων πρόσθεσε: «Δεν με ενοχλεί τίποτα.

Το θέμα είναι το έθνος, η κοινωνία και η οικονομία. Ολα τα άλλα είναι αστεία».

Ο κ. Παπανδρέου με τον τρόπο του θέλησε πάντως να διευκρινίσει ότι παραμένει στο κόμμα παρά τα όσα ακούστηκαν περί μεταπήδησής του στη ΔΗΜΑΡ, τονίζοντας ότι είναι μέλος του ΠαΣοΚ: «Με απόλυτη επίγνωση του ιστορικού ρόλου που επιτέλεσε και οφείλει να επιτελέσει το Κίνημα που υπηρέτησα και συνεχίζω να υπηρετώ από την ίδρυσή του, πιστεύω βαθύτατα ότι το ΠαΣοΚ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι το ΠαΣοΚ που πρωταγωνιστεί στην πρόοδο και στην αλλαγή της χώρας και στον σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας για κυβερνητική σταθερότητα, αλλά με ξεκάθαρο προοδευτικό πρόσημο», είπε.

Ωστόσο, άφησε να διαφανεί ότι το ΠαΣοΚ έχει διολισθήσει από τον ρόλο του, λέγοντας: «Δεν δικαιούμαστε να είμαστε παρακολούθημα κανενός. Καμίας δεξιάς ή αριστερής συντήρησης».

ΠΕΡΙ «ΑΜΦΙΘΥΜΙΑΣ». Ο Βαγγέλης Βενιζέλος λίγη ώρα αργότερα έλεγε σε εκδήλωση του τομέα Υγείας του ΠαΣοΚ: «Το στοίχημα της σταθερότητας, της ολοκλήρωσης της εθνικής στρατηγικής κρίνεται στην Ελιά, στο ΠαΣοΚ, στη δημοκρατική παράταξη. Οποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό δεν έχει αίσθηση των συσχετισμών και των ρόλων. […] Είναι κρίμα αν εμείς ως παράταξη μερικές φορές δημιουργούμε την αίσθηση ότι αμφισβητούμε τη σταθερότητα λόγω μιας εσωτερικής αμφιβολίας και αμφιθυμίας, όταν οι άλλοι με πολύ μεγάλη απλότητα αλλά και σταθερότητα ήταν αντιμνημονιακοί».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε όμως και στην κριτική περί ταύτισης με τη ΝΔ, θυμίζοντας μία προς μία τις μάχες που έδωσε το ΠαΣοΚ για μια σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας, οι φορολογικές ρυθμίσεις, η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ανασφάλιστους και η μη εφαρμογή του εισιτηρίου των 25 ευρώ στα νοσοκομεία, για να υπερτονίσει ότι ιδεολογικά και αξιακά ως κυβερνητικός εταίρος έχει μεγάλες διαφορές από τη Δεξιά.

Εντονες ήταν και χθες οι αντιδράσεις στελεχών και βουλευτών του ΠαΣοΚ για την εμφάνιση Παπανδρέου από κοινού με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.

Ο Μιχάλης Κασσής μιλώντας στον Βήμα FM χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να παραδώσει την έδρα του. Ο βουλευτής Ιωαννίνων και πολιτικός φίλος του Κώστα Σκανδαλίδη σχολίασε ότι ο πρώην πρωθυπουργός «βάλθηκε να κάνει μεγαλύτερη ζημιά στο ΠαΣοΚ από αυτήν που έχει ήδη κάνει. Και την πληρώνουμε. Τεράστια ζημιά και απ’ ό,τι φαίνεται θέλει να κάνει ακόμη μεγαλύτερη. Αντί να βοηθήσει στην προσπάθεια που κάνουμε οι λίγοι που απομείναμε στο ΠαΣοΚ, βρήκε την ευκαιρία να πάει να βγάλει πολιτικό λόγο στην παρουσίαση βιβλίων» είπε με ένταση.

Επίσης, ο εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είπε (στον Αλφα), ενοχλημένος, ότι «οι υποψήφιοι της Ελιάς θα περίμεναν ο κ. Παπανδρέου να είναι σε μία συγκέντρωση του σχήματος», για να προσθέσει: «Η κυρία Κοππά καλά έκανε και τον κάλεσε. Αν με διόριζε και μένα κάποιος ευρωβουλευτή θα τον καλούσα κι εγώ».

Ομοίως ο Παναγιώτης Ρήγας σχολίασε ότι οι συμβολισμοί έχουν πολύ μεγάλη σημασία και ότι η παρουσία του κ. Παπανδρέου από μόνη της δημιουργεί πρόβλημα, ενώ ο Χρήστος Πρωτόπαπας ζήτησε (από το Mega) να κλείσει όσο το δυνατόν νωρίτερα αυτό το θέμα.

Με δήλωσή του και ο Απόστολος Κακλαμάνης τονίζει ότι η ενεργός συμμετοχή του κ. Παπανδρέου αλλά και όλων των στελεχών του ΠαΣοΚ αποτελεί πρώτιστο καθήκον.