Tα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για την πορεία υλοποίηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ απέδωσε ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.

Μάλιστα θετική ήταν η κριτική που έκανε ο ευρωπαίος Επίτροπος και για το σχέδιο που υπέβαλε η ελληνική πλευρά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο ΕΣΠΑ.

Ο Επίτροπος δήλωσε ικανοποιημένος από τις προσπάθειες της Ελλάδας ενώ ανέφερε ότι από την ενημέρωση που είχε διαπίστωσε ότι τα χρήματα που δόθηκαν στις τράπεζες το προηγούμενο διάστημα διοχετεύονται στην αγορά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σχετικά με το νέο ΕΣΠΑ σημείωσε ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση ώστε τα νέα περιφερειακά προγράμματα που βρίσκονται στο τελικό στάδιο έγκρισης να λάβουν χρηματοδότηση.

Ανέφερε δε ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν και τη νέα περίοδο με την ίδια ένταση και σημείωσε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και να δοθεί έμφαση σε νέους τομείς όπως είναι ο ποιοτικός τουρισμός.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει τις προτάσεις της οι οποίες αφορούν το σχεδιασμό ενός διαφορετικού ΕΣΠΑ που θα δίνει έμφαση όχι στις υποδομές, αλλά σε προγράμματα εξωστρέφειας, καινοτομίας, εκπαίδευση και απασχόλησης.

«Θέλουμε το νέο ΕΣΠΑ να συμβάλει στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Σημειώνεται ότι την περίοδο 2014-2020 θα υπάρξουν 18 επιχειρησιακά προγράμματα στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής. Εξ αυτών 13 περιφερειακά προγράμματα θα λάβουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), δύο εθνικά προγράμματα θα λάβουν χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ και το ΕΚΤ, ένα εθνικό πρόγραμμα θα λάβει χρηματοδότηση από το ΕΚΤ και ένα εθνικό πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας θα λάβει χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ, το ΕΚΤ και το Ταμείο Συνοχής.

Για την περίοδο 2014-2020 θα διατεθεί για την Ελλάδα το ποσό των 15,52 δισ. ευρώ περίπου σε συνολική χρηματοδότηση που μαζί με τα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα και την εθνική συμμετοχή θα ανέλθουν στα 23,5 δισ. ευρω. Από αυτά θα κατευθυνθούν:

– 7,03 δισ. ευρώ για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ηπειρος, Δυτική Ελλάδα)

– 2,31 δισ. ευρώ για τις περιφέρειες μετάβασης (Δυτική Μακεδονία, Ηπειρωτική Ελλάδα, Ιόνιο, Πελοπόννησος, Κρήτη, Βόρειο Αιγαίο)

– 2,53 δισ. ευρώ για τις περισσότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες (Αττική, Νησιά Νοτίου Αιγαίου)

– 3,25 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ταμείου συνοχής

– 231,7 εκατ. ευρώ για την ευρωπαϊκή εδαφική συνεργασία

– 171,5 εκατ. ευρώ για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων

Από τα κονδύλια αυτά το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο στην Ελλάδα θα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον 3,33 δισ. ευρώ