Τη διατήρηση της «σημερινής δυναμικής» στις συνομιλίες για το Κυπριακό ζήτησε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, από τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, κατά την ημίωρη συνάντησή τους, το βράδυ της Δευτέρας, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γγ, συζήτησαν τις «τελευταίες εξελίξεις, αντάλλαξαν απόψεις για τις διαπραγματεύσεις και είχαν μια παραγωγική συζήτηση για την πορεία προς τα εμπρός, υπό το φως της έναρξης των συνομιλιών στις 11 Φεβρουαρίου».

Όπως τόνισε, «ο γ.γ. προέτρεψε τον Ντερβίς Έρογλου να διατηρήσει την τρέχουσα δυναμική στις συνομιλίες, μαζί με τον ελληνοκύπριο ηγέτη Νίκο Αναστασιάδη».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν υπογράμμισε ότι «ο γγ επαναβεβαίωσε για τη συνεχιζόμενη προσωπική επίβλεψή του και τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσουν τις πλευρές στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος».

Την ίδια έκκληση για «διατήρηση της δυναμικής» είχε απευθύνει ο Μπαν Κι-μουν και προς τον πρόεδρο της Κύπρου κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, ενώ η συνάντησή του με τον ηγέτη των τουρκοκυπρίων εντάσσεται μέσα στην τακτική των Ηνωμένων Εθνών για «ίσες αποστάσεις» μεταξύ των δυο πλευρών, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Η ίδια πρακτική ακολουθήθηκε πρόσφατα και με τις συναντήσεις αξιωματούχων του Οργανισμού με τους διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων, Μαυρογιάννη και Οζερσάι, οι οποίοι είχαν χωριστές συναντήσεις στην έδρα του ΟΗΕ και στην Ουάσιγκτον.

Εν τω μεταξύ, μετά την χθεσινοβραδινή συνάντησή του με το γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο τουρκοκύπριος ηγέτης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για διάφορες πτυχές του προβλήματος της Κύπρου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση που είχε με τον Μπαν Κι Μουν, υποστηρίζοντας ότι ο «ο γ.γ. ενθαρρύνει και τις δυο πλευρές για να υπάρξει σύντομα λύση στο Κυπριακό, κάτι που επιθυμούμε και εμείς», όπως είπε.

Στη συνέχεια, δήλωσε ότι «ασφαλώς, για να εξεύρουμε λύση είναι σημαντικό οι πλευρές να υποβάλλουν προτάσεις οι οποίες είναι αποδεκτές από την άλλη πλευρά που κάθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς λειτουργούμε σύμφωνα μ’ αυτή την αντίληψη».

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης μίλησε για το κοινό ανακοινωθέν, διατυπώνοντας την άποψη ότι «έχουμε εμπλακεί στις διαπραγματεύσεις με καλή πίστη, υποβάλλουμε εποικοδομητικές προτάσεις, υποβάλλουμε γεφυρωτικές προτάσεις και ο στόχος μας παραμένει η εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος στο συντομότερο δυνατό χρόνο».

Μεταξύ άλλων και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι επιδίωξη της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η «γεφύρωση του χάσματος» και «να φτάσουμε σε χωριστά δημοψηφίσματα το 2014».

Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφέρθηκε και στο φυσικό αέριο και ότι το θέμα αυτό δεν το συζήτησε με το γγ και ότι είναι ένα θέμα «που αφορά και τους δύο λαούς στο νησί» και «θα συνεχίσουμε να εγείρουμε το θέμα με τους Ελληνοκυπρίους ομολόγους μας».

Ο Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε επίσης ότι δεν αποδέχεται «οιαδήποτε διάκριση» μεταξύ «των υπηκόων μας», απαντώντας σε ερώτηση για τους έποικους