Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση στην τετραμερή συνάντηση της Γενεύης για την ουκρανική κρίση αφήνει ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Μπορούμε να αυξήσουμε το επίπεδο των κυρώσεων, αν δεν υπάρξει μια λύση που να οδηγεί προς την απεμπλοκή» της κατάστασης στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ολάντ, υποδεχόμενος τον τσέχο πρωθυπουργό Μπόχουσλαβ Σομπότκα.

«Όμως δεν είναι αυτή η επιθυμία μας» πρόσθεσε, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γενεύη οι τετραμερείς συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας, Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ για την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η ενίσχυση των κυρώσεων εναντίον της Μόσχας θα μπορούσε να αποφασιστεί στη διάρκεια μια έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή της συνόδου αυτή «θα εξαρτηθεί» από το αποτέλεσμα των συζητήσεων στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο, η λύση αυτής της διεθνούς κρίσης περνά από «τον σεβασμό στην πολιτική ατζέντα» της Ουκρανίας, όπου έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στις 25 Μαΐου, οι οποίες αναμένεται να επιτρέψουν «την έξοδο από την κρίση».

«Πρέπει, επίσης, αυτές οι εκλογές να διεξαχθούν στο σύνολο της χώρας και να μπορέσουν να γίνουν σε συνθήκες διαφάνειας και πλήρους ελευθερίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η επιθυμία μας είναι να γίνουν τα πάντα ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση» τόνισε ο Ολάντ.

Οι συνομιλίες στη Γενεύη προσφέρουν «την ευκαιρία ενός διαλόγου και άρα μιας λύσης», όμως «παράλληλα, γίνονται ενέργειες οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε πράξεις βίας» κατήγγειλε.

«Πρέπει λοιπόν από τη μία να επιδείξουμε αυστηρότητα στην εφαρμογή σταδιακών κυρώσεων και παράλληλα να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να υπάρξει επιστροφή στη λογική και μια πιθανή λύση για την Ουκρανία» πρόσθεσε ο Ολάντ.

Ο τσέχος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «η Δημοκρατία της Τσεχίας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τη συγκέντρωση ρώσων στρατιωτών στα ουκρανικά σύνορα», προσθέτοντας ότι η χώρα του «είναι πεπεισμένη ότι η Ρωσία δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε ενέργειες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».