Εκρηκτική συμπεριφορά

Ο αδελφός μου είναι 30 ετών. Πρόσφατα χώρισε και απολύθηκε. Ζει με τους γονείς μου, νευριάζει με τη μητέρα μου, την απειλεί, σπάει αντικείμενα. Τον φοβόμαστε αλλά εκείνος δεν παραδέχεται ότι έχει πρόβλημα.

Ο θυμός είναι ένα συναίσθημα το οποίο απαντά σε ερεθίσματα που απειλούν το αίσθημα δικαίου μέσα μας, όπως και την αυτοαξία, την αξιοπρέπεια, την αυτοεκτίμησή μας. Ο αδελφός σας είναι πιθανόν να νιώθει πολύ εύθραυστος μέσα του και γι’ αυτό να αντιδρά έτσι. Επειτα από κάθε έκρηξη καταφέρνει και νιώθει πιο ήρεμος, επιτυγχάνοντας μια κάθαρση. Το συναίσθημα του φόβου που νιώθετε όλη η οικογένεια μπορεί να του ενισχύει την επιθετικότητα γιατί νιώθει ότι σας ελέγχει, έχοντας «αποτύχει» να κρατήσει τον έλεγχο στους άλλους τομείς της ζωής του. Δείξτε του ότι καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα περνάει και ότι κατανοείτε πως οι εκρήξεις του είναι κάτι που ούτε ο ίδιος θέλει. Συμπαρασταθείτε του, βάζοντας ταυτόχρονα όρια στην επιθετικότητά του. Πείτε του με ψύχραιμο και σταθερό τόνο φωνής ότι δεν θα δεχτείτε καμία πράξη βίας στο σπίτι , διαφορετικά θα αναγκαστείτε να προβείτε σε μέτρα ασφαλείας. Πείτε του ότι είστε διατεθειμένοι ως οικογένεια να πάτε μαζί σε ειδικό για να δείτε και εσείς τα «λάθη» σας.

Παιδί και δυσαρέσκεια για το σώμα

Η κόρη μας πάει στη Β’ τάξη του δημοτικού, έχει παραπάνω κιλά και μας λέει ότι δεν της αρέσει το σώμα της, πως είναι χοντρή και ότι οι συμμαθητές της την πειράζουν. Τι την έχει κάνει να νιώθει άσχημα;

Τα κορίτσια από μικρή ηλικία διακατέχονται από το άγχος της εμφάνισης, το βάρος και το σχήμα του σώματός τους. Η σύγκριση του σώματός τους με τις πιο αδύνατες συμμαθήτριες, τα ψυχολογικά επώδυνα πειράγματα από συμμαθητές που στοχοποιούν το πάχος, η απόρριψη από παρέες λόγω της εμφάνισης, η χαμηλή επίδοση στον αθλητισμό λόγω του πάχους και το αίσθημα αποτυχίας είναι οι συχνότερες αιτίες της δυσαρέσκειας για το σώμα. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά που νιώθουν απόρριψη για το πάχος τους από τους γονείς, ενώ όσα έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, έχουν παραπανίσια κιλά, είναι εσωστρεφή, κοινωνικά απομονωμένα και ευαίσθητα νιώθουν χειρότερα με τον εαυτό τους αλλά γίνονται και πιο εύκολα στόχοι κοροϊδίας από τους άλλους. Ενισχύστε όσο μπορείτε τις ικανότητες και την προσωπικότητα του παιδιού σας.