Ταλαιπωρία αναμένει το επιβατικό κοινό που σχεδιάζει να κινηθεί με τα τρένα το εορταστικό τριήμερο του Πάσχα, εφόσον υλοποιηθεί η απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών για τρεις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες το Μεγάλο Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα.

Τα προβλήματα θα ξεκινήσουν από αύριο Μεγάλη Παρασκευή, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει ήδη ανακοινώσει τη ματαίωση ορισμένων βραδινών δρομολογίων.

Πάντως, όσοι σκόπευαν να ταξιδέψουν με τα αυτοκίνητά τους, αλλά δεν μπορούσαν γιατί η Τροχαία τούς είχε αφαιρέσει τις πινακίδες, μπορούν να πάνε να τις παραλάβουν καθώς επιστρέφονται λόγω Πάσχα ύστερα από απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια. Παράλληλα, έχουν τεθεί από σήμερα σε ισχύ μέτρα για τη διευκόλυνση της εξόδου των πασχαλινών εκδρομέων και απαγορεύεται η κυκλοφορία των φορτηγών.

Ο σχεδιασμός της Ελληνικής Αστυνομίας για το εορταστικό διάστημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αυξημένη αστυνόμευση του οδικού δικτύου σε όλη την επικράτεια σε τομείς ανά 20-30 χιλιόμετρα με βάση τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες κάθε περιοχής, την ενισχυμένη αστυνομική παρουσία σε σημεία όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα αλλά και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί ΚΤΕΛ κ. λπ.).

Μετ’ εμποδίων, πάντως, αναμένεται η διέλευση των οχημάτων κατά μήκος της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών, αφού σειρά έργων για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου είναι αυτόν τον καιρό σε εξέλιξη και επιφέρει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μακράς διάρκειας σε διάφορα τμήματά της, σε 20 σημεία συνολικά, από τον κόμβο της Αρχαίας Κορίνθου έως και τον κόμβο του Ρίου. Στις περιοχές αυτές η κυκλοφορία εξυπηρετείται από μία ή δύο λωρίδες περιορισμένου πλάτους ανά κατεύθυνση, που σημαίνει ότι κατά τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, οι μεγαλύτερες αιχμές της κυκλοφορίας στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο παρουσιάζονται κατά την έξοδο σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, από το μεσημέρι μέχρι το βράδυ (12.00-20.00) και τη Μεγάλη Παρασκευή από τα ξημερώματα μέχρι το απόγευμα (7.00-16.00).

Αντίστοιχα, κατά την επιστροφή, τη Δευτέρα και την Τρίτη του Πάσχα μεταξύ 11.00 και 21.00, ειδικά στην ευρύτερη περιοχή του κόμβου Ρίου (για όσους προέρχονται από Δυτική Στερεά/Ηπειρο και Δυτική Πελοπόννησο). Σε κάθε περίπτωση, αυξημένη αναμένεται η επιβατική κίνηση στα λιμάνια. Για τον λόγο αυτόν από σήμερα έως και την Κυριακή του Πάσχα θα εκτελεστούν συνολικά 40 δρομολόγια πλοίων από Πειραιά (20 τη Μ. Πέμπτη, 13 τη Μ. Παρασκευή, 4 το Μ. Σάββατο, 3 την Κυριακή του Πάσχα). Αντίστοιχα, κατά τις ίδιες ημέρες, από τη Ραφήνα (για Ανδρο – Τήνο – Μύκονο/Μαρμάρι) θα γίνουν 24 δρομολόγια, ενώ από το Λαύριο (για Λήμνο – Κέα – Κύθνο) 9.