Ενα ανησυχητικό μήνυμα ενόψει των ευρωεκλογών έστειλαν οι ούγγροι ψηφοφόροι, καθώς 1 στους 5 ψήφισε στις εκλογές της Κυριακής το ακροδεξιό κόμμα Jobbik, δίνοντάς του ποσοστό 20,7% και κάνοντάς το έτσι το ισχυρότερο εθνικιστικό κόμμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο λαϊκιστής συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν επανεξελέγη με ποσοστό 44%, καθώς οι Ούγγροι φαίνεται ότι επικροτούν τις συγκρούσεις του με τις Βρυξέλλες σε μια σειρά θεμάτων όπως οι τιμές για την ενέργεια και ο έλεγχος στις επιχειρήσεις.

«Κάθε αμφιβολία και αβεβαιότητα διαλύθηκε. Κερδίσαμε» είπε ο 50χρονος Ορμπάν στους οπαδούς του, που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία του κόμματος Fidesz στη Βουδαπέστη, στις όχθες του Δούναβη, για να γιορτάσουν το 44,5% και τις 133 έδρες στη Βουλή των 199 εδρών. Ο Ορμπάν τα τελευταία χρόνια συγκρούστηκε συχνά με την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις ανορθόδοξες πολιτικές του, που επέκτειναν πολύ τον ρόλο του κράτους στις επιχειρήσεις. Πολλοί Ούγγροι, όπως αποδείχθηκε, βλέπουν τον Ορμπάν ως προασπιστή των εθνικών συμφερόντων και τον επικροτούν επειδή μείωσε τους φόρους για τη μεσαία τάξη καθώς και τα τιμολόγια για την ενέργεια.

Η Αριστερή Συμμαχία στην οποία συμμετείχαν πέντε κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Σοσιαλιστικό, έλαβε 25,9% και 38 έδρες, καθώς ακόμα δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από το σκάνδαλο της διαφθοράς της προ Ορμπάν κεντροαριστερής κυβέρνησης. Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Ατίλα Μεστερχάζι σχολίασε τα υψηλά ποσοστά του Jobbik, λέγοντας ότι το κόμμα αυτό «δηλητηριάζει την ουγγρική κοινωνία».

Ο Μεστερχάζι παραδέχθηκε την ήττα της Αριστεράς, αρνήθηκε όμως να συγχαρεί τον Ορμπάν καταγγέλλοντας ότι άλλαξε το εκλογικό σύστημα για να ευνοήσει το κόμμα του και υπονόμευσε την ελευθερία του Τύπου. Αυτές τις καταγγελίες βέβαια δεν είναι ο μόνος που τις κάνει. Χθες, σε ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη εκφράζεται ανησυχία για τους νέους εκλογικούς κανόνες που ευνοούν το κόμμα του Ορμπάν, αλλά και για «ευνοϊκή μεταχείριση του κυβερνώντος κόμματος» από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πολλοί Ούγγροι ανησυχούν ότι καθώς δεν υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση ο Ορμπάν έχει συγκεντρώσει πολύ μεγάλες εξουσίες.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η εθνικοποίηση των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων, η επιβολή «φόρων λόγω κρίσης» σε μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και ένα σχέδιο για την ανακούφιση όσων έχουν υποθήκες, για το οποίο πληρώνουν οι τράπεζες, κυρίως οι ξένες. Ο Ορμπάν έχει υποσχεθεί να συνεχίσει αυτήν την πολιτική και τώρα όλοι αναμένουν ότι θα προχωρήσει στη μεταφορά ενός μεγάλου τμήματος του τραπεζικού συστήματος σε ουγγρικά χέρια. Η πολιτική αυτή έχει συμβάλει στο να βγει η ουγγρική οικονομία από την ύφεση, οι οικονομολόγοι όμως θεωρούν ότι οι συνεχείς φόροι που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις αποτρέπουν τις ξένες επενδύσεις που χρειάζονται για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε ότι ο Ορμπάν έχει την ευθύνη να χρησιμοποιήσει την πλειοψηφία του «με αίσθηση ότι η χώρα ανήκει στην ΕΕ, με συγκράτηση και ευαισθησία».

To Jobbik και οι ευρωεκλογές

«Πιο ανησυχητικό από το υψηλό ποσοστό του Jobbik», σχολιάζει ο Εριν Σάλτμαν, ειδικός στην ουγγρική πολιτική, «είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ούγγροι θεωρούν το ακροδεξιό αυτό μόρφωμα ως μια νόμιμη κομματική επιλογή και δεν αποκλείεται να το ενισχύσουν ακόμη περισσότερο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Κερδίσαμε. Η Ουγγαρία είναι ξανά ένα μέρος όπου αξίζει κάποιος να ζει, να εργάζεται και να δημιουργήσει οικογένεια. Διακηρύξαμε ότι δεν γυρνάμε πίσω

Βίκτορ Ορμπάν