Με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας συναντάται το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ανάμεσα στα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν είναι οι συμβάσεις εργασίας μεταξύ ναυτικών και ακτοπλόων, η δρομολόγηση του «πλοίου ασφαλείας», ο εξορθολογισμός του δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και η ετοιμότητα των ναυτιλιακών εταιρειών και αρμόδιων υπηρεσιών για την απρόσκοπτη μετακίνηση των επιβατών εν όψει Πάσχα και θερινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για το θέμα της υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στην ακτοπλοΐα, που έχουν λήξει απο το τέλος του 2013. Στη συνάντηση και οι δύο πλευρές εξέθεσαν τις απόψεις τους, χωρίς ωστόσο να ληφθεί κάποια συγκεκριμένη απόφαση και ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις επόμενες ημέρες.

Επίσης ακτοπλόοι μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασαν την πλήρη διαφωνία τους στη ρύθμιση που αφορά το «πλοίο ασφαλείας» στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων των ναυτικών, το οποίο θα μπορεί να εξυπηρετεί τις επείγουσες και διαρκείς ανάγκες των νησιωτών.

Για το «πλοίο ασφαλείας» ο κ. Βαρβιτσιώτης ανήγγειλε στη Βουλή ρύθμιση σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να δρομολογηθεί μετά από 72 ώρες συνεχιζόμενης διακοπής της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας (πχ μακράς απεργιακής κινητοποίησης, κατάρρευσης ακτοπλοϊκής εταιρείας ή άλλης έκτακτης ανάγκης)και παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να καταρτιστεί και να υπογραφεί μια συλλογική σύμβαση εργασίας ξεκαθαρίζοντας«δεν θέλουμε ούτε εργασιακό χάος, ούτε Μεσαίωνα όπως μας κατηγορούν θέλουμε εξορθολογισμό και βελτιώσεις».