Τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έφερε χθες ως παράδειγμα απομονωμένων από τη χρηματοδότηση εταιρειών ο ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποίησε στην Αθήνα η δεξαμενή σκέψης EUROFI.

Ο επίτροπος Μπαρνιέ αναφέρθηκε στα προβλήματα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων τονίζοντας ότι πέρυσι λιγότερο από το 1/3 των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων πέτυχε να λάβει τη δανειοδότηση που αιτήθηκε από τις εγχώριες τράπεζες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από ιδέες για την τόνωση της μακροπρόθεσμης ρευστότητας των επιχειρήσεων στην ΕΕ, ιδέες που εκτός από τη χρηματοδότηση των τραπεζών, αξιοποιούν την ιδιωτική χρηματοδότηση, τη δημόσια χρηματοδότηση και τις αγορές κεφαλαίων.

«Μία από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει είναι να αναβιώσει με βιώσιμο τρόπο η αγορά τιτλοποίησης. Κατανοώ πλήρως ότι η λέξη τιτλοποίηση κάνει μερικούς ανθρώπους νευρικούς. Θέλουμε τα προϊόντα τιτλοποίησης να είναι μέρος της εργαλειοθήκης που θα ξεκλειδώσει την πρόσθετη χρηματοδότηση για την πραγματική οικονομία αλλά μόνο με τρόπους που δεν θα επηρεάζουν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα» είπε ο ευρωπαίος επίτροπος. Ο γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι αισθάνεται υπερήφανος για την πρόοδο που σημειώθηκε τα τελευταία τέσσερα έτη στην ΕΕ στο σκέλος της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα, της επιστροφής σε υγιή δημόσια οικονομικά μεγέθη και στη βελτίωση της διακυβέρνησης της ζώνης του ευρώ. «Το σημαντικότερο είναι ότι οι φορολογούμενοι δεν θα είναι πλέον στην πρώτη γραμμή για να πληρώσουν για τις αφερέγγυες τράπεζες» είπε ο Μπαρνιέ.