Την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στη δημοσιονομική της προσαρμογή, εξέφρασε ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά και τις Υπηρεσίες Μισέλ Μπαρνιέ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της απογευματινής συνεδρίασης του Ecofin, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε καλό δρόμο και η οικονομία της σε φάση επανεκκίνησης.

Μιλώντας γενικότερα για την τραπεζική ενοποίηση σε επίπεδο ΕΕ ο κ. Μπαρνιέ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «εργαζόμαστε σκληρά ώστε να υπάρξει ένα ενιαίο πλαίσιο κανονισμών προκειμένου να μην υπάρχει καμία επιμέρους αγορά του χρηματοπιστωτικού τομέα που να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Έχουμε εξασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» είπε.

Ο επίτροπος Μπαρνιέ έκανε λόγο για ανάγκη επίσπευσης της ανάπτυξης.Αναφέρθηκε και στα προβλήματα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων τονίζοντας πως πέρυσι λιγότερο από το 1/3 των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων πέτυχε να λάβει την δανειοδότηση που αιτήθηκε από τις εγχώριες τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μια σειρά από ιδέες για την τόνωση της μακροπρόθεσμης ρευστότητας των επιχειρήσεων στην ΕΕ, ιδέες που εκτός από τη χρηματοδότηση των τραπεζών, αξιοποιούν την ιδιωτική χρηματοδότηση, την δημόσια χρηματοδότηση και τις αγορές κεφαλαίων.

«Μία από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει είναι να αναβιώσει με βιώσιμο τρόπο η αγορά τιτλοποίησης. Κατανοώ πλήρως ότι η λέξη τιτλοποίηση κάνει μερικούς ανθρώπους νευρικούς. Θέλουμε τα προϊόντα τιτλοποίησης να είναι μέρος της εργαλειοθήκης που θα ξεκλειδώσει την προσθετή χρηματοδότηση για την πραγματική οικονομία, αλλά μόνο με τρόπους που δεν θα επηρεάζουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος .