Γονεϊκοί διαπληκτισμοί

Με τον σύζυγό μου τσακωνόμαστε σχεδόν καθημερινά και συχνά μπροστά στα ανήλικα παιδιά μας. Τι ψυχολογικό αντίκτυπο μπορεί αυτό να έχει πάνω τους;

Οι γονείς αποτελούν δυνάμει πρότυπα για τα παιδιά τους και φέρουν ευθύνη για την εικόνα μιας σχέσης που δομούν στη σκέψη του παιδιού τους. Η φυσικοποιημένη βία ανάμεσα στους γονείς είναι μια επικίνδυνη και αδιαπραγμάτευτη αλήθεια για το παιδί, την οποία μπορεί να αναπαραγάγει στη μετέπειτα ζωή του ως θύτης ή ως θύμα. Οι μικροί θεατές της γονεϊκής βίας νιώθουν διάχυτο άγχος στην καθημερινότητά τους, εύκολα αντιλαμβάνονται τα σημάδια «απειλής» γύρω τους και φοβούνται. Μπορεί να ενοχλούνται με τους θορύβους, τις φωνές, να ξαφνιάζονται με τα αναπάντεχα γεγονότα, να νιώθουν ευάλωτοι σε καταστάσεις που τους θυμίζουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Ο φόβος ότι η οικογένεια θα διαλυθεί, το βαθύ αίσθημα ανασφάλειας, η υποβάθμιση της αυτονομίας, η ενοχή, η θλίψη, η μειονεξία απέναντι στα άλλα παιδιά, η ντροπή, η κοινωνική απόσυρση, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η επιθετικότητα είναι παρενέργειες στον ψυχισμό του μικρού παιδιού. Προσπαθήστε να ελέγξετε τις αντιδράσεις σας και θέστε αυστηρά όρια ανάμεσα στη σχέση με τον σύζυγό σας, σεβόμενη την αδυναμία των παιδιών να προστατέψουν τον εαυτό τους.

Ψυχογενείς ζαλάδες

Είμαι 26 ετών, απόφοιτη Ιατρικής και εδώ και έναν μήνα ταλαιπωρούμαι με τη σκέψη ότι μια παροδική ζαλάδα που πρόσφατα εμφάνισα σηματοδοτεί σοβαρή νόσο. Κάθε πόνος με κάνει νιώθω ότι ήρθε το τέλος μου. Μήπως αυτό οφείλεται στη μονοτονία της καθημερινότητας;

Οι υποχονδριακές ιδέες αναφέρονται σε επαναλαμβανόμενες σκέψεις ότι το άτομο πάσχει στο παρόν ή θα νοσήσει στο μέλλον από μια σοβαρή ασθένεια. Η πίστη αυτή δημιουργεί μια σειρά καθημερινών αρνητικών σκέψεων οι οποίες ενεργοποιούνται ύστερα από ένα τυχαίο γεγονός (π.χ. ένα αθώο σύμπτωμα, μια είδηση που σχετίζεται με την υγεία – ασθένεια) το οποίο παρερμηνεύετε και νιώθετε ευάλωτη. Μπαίνετε σε έναν φαύλο κύκλο δυσπιστίας όπου το κάθε αθώο σύμπτωμα γίνεται εστία απειλής. Μπορεί να κάνετε πολλές ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστώσετε από τι πάσχετε και παραδόξως απογοητεύεστε όταν εκείνες βγαίνουν καθαρές. Πώς αλλιώς άλλωστε θα υποστηρίξετε μέσα σας την απόλυτη σιγουριά ότι μια σοβαρή νόσος καραδοκεί; Ο φόβος όμως με καμία διαβεβαίωση δεν θεραπεύεται αν μέσα σας δεν έρθετε αντιμέτωπη με τις ρίζες του: ασθένειες στην παιδική ηλικία ή αγαπημένων προσώπων, ξαφνικοί αποχωρισμοί, αιφνίδιοι θάνατοι, φοβίες μέσα στην οικογένεια, υπερβολικά ελεγκτικοί γονείς που κάνουν το παιδί να νιώθει ευάλωτο μπορούν να αναζητηθούν ως αίτια πίσω από τις φοβίες της ασθένειας. Σαφώς η μονοτονία της καθημερινότητάς σας δεν ευθύνεται για τη φοβία σας, όμως μπορεί να σας δημιουργεί μια αίσθηση μοναξιάς, ανικανοποίητου, χαμηλού θυμικού και οι άμυνές σας απέναντι στο άγχος να είναι ιδιαίτερα περιορισμένες. Μιλήστε με έναν ψυχολόγο, όχι για να πειστείτε ότι δεν πάσχετε, αλλά για να εντοπίσετε άλλα κρυμμένα άγχη που βρίσκονται πίσω από τα συμπτώματα που εμφανίζετε.

Σεξ και διαφορά ηλικίας

Εχω δεσμό με έναν άνδρα 5 χρόνια μικρότερό μου, ζούμε σε άλλη πόλη και βρισκόμαστε κάθε δύο μήνες. Εδώ και έναν χρόνο δεν έχει διάθεση για σεξ λέγοντας ότι αγχώνεται με τη διαφορά ηλικίας και με τη σκέψη ότι θέλω να κάνω οικογένεια, πράγμα που ο ίδιος δεν θέλει. Νιώθω ότι φταίω.

Η απουσία επιθυμίας του φίλου σας για σεξ ίσως αποδίδεται στο άγχος πριν και κατά τη σεξουαλική πράξη και σε δυσεπίλυτες διαπροσωπικές δυσκολίες μέσα στη σχέση. Το άγχος του ότι μπορεί να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί να του «κλέβει» την ερωτική επιθυμία, όπως και η σκέψη να πάρει την ευθύνη μιας μελλοντικής οικογένειας. Αυτό εξηγεί το δικό του άγχος και τη δική του ερωτική απόσυρση. Σε αυτό όμως δεν φταίτε εσείς, αλλά το γεγονός ότι μένετε σε μια σχέση εξ αποστάσεως, χωρίς προοπτική και χωρίς σεξουαλικές επαφές, θα έπρεπε να σας απασχολεί ως προς τους λόγους που το ανέχεστε. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η εξάρτηση μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτό. Καταλήγετε να σκέφτεστε το τι θέλει ή όχι ο άλλος ή πώς θα τον κρατήσετε ή τι θα συμβεί αν τον χάσετε, χωρίς να σκέφτεστε το τι πραγματικά θέλετε εσείς και τι είναι αυτό που θα σας κάνει ευτυχισμένη.