Ισχυρές αναταράξεις προκαλεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η δημόσια παραδοχή του Γιάννη Δραγασάκη ότι την ευθύνη για την κρίση στη χώρα την έχει η ελληνική πλευρά.

Μιλώντας στη Βουλή, στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου για τη δημιουργία του Οργανισμού Νεότητας Ελλάδας -Γερμανίας, αφού έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελεί «αξιόπιστη» πολιτική δύναμη που θα επιδιώξει λύσεις εντός της ευρωζώνης, ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι «για το πρόβλημα της Ελλάδας δεν μας φταίνε οι ξένοι».

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σεισμό στο εσωτερικό του κόμματος καθώς βάζει για πρώτη φορά στη ρητορική της ηγετικής ομάδας το στοιχείο των ευθυνών που έχει συνολικά το ελληνικό πολιτικό σύστημα και η κοινωνία για την κρίση. Η δήλωση αξιολογήθηκε ως «βόμβα» από όσα στελέχη προσέτρεχαν χθες το βράδυ σε μπλογκ και σάιτ για να διαβάσουν τι ακριβώς είχε πει ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα.

Με τη φράση «έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η κρίση είναι δική μας» ουσιαστικά, όπως τόνιζαν στελέχη της μειοψηφίας, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διέβη τον Ρουβίκωνα και άφησε τους πάντες… ζαλισμένους να αναρωτιούνται πού το πάει τελικά η ηγετική ομάδα της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Δραγασάκης, μιλώντας για τις ευθύνες της ελληνικής πλευράς, σημείωσε ακόμη «ότι πρέπει να κάνουμε βαθιές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στη Δημόσια Διοίκηση, στη λειτουργία του κράτους, στην αντιμετώπιση της διαφθοράς. Αλλά για να τα κάνουμε αυτά, πρέπει να βρούμε μια λύση στο πρόβλημα του χρέους και της λιτότητας, δεν μπορούμε να τα κάνουμε σε συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κατάρρευσης». Και πρόσθεσε ότι «απ’ αυτή τη σκοπιά προσεγγίζουμε το πρόβλημα και όχι από μια σκοπιά η οποία θεωρεί ότι μας φταίνε οι ξένοι για το πρόβλημά μας».

Η εν λόγω τοποθέτηση δημιούργησε αίσθηση στο εσωκομματικό ακροατήριο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο μέχρι πρότινος άκουγε μονότονα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πως «η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο» της Ευρώπης και του κόσμου ολόκληρου «στο πλαίσιο ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου πειράματος με στόχο να καταλυθούν τα εργασιακά δικαιώματα και να μετατραπεί ο ευρωπαϊκός Νότος σε αποικία χρέους».

ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΝΕΡΑ. Η ομιλία του κ. Δραγασάκη ήρθε να ταράξει τα νερά της Κουμουνδούρου με τον ίδιο τρόπο που συνέβη όταν ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε από το μακρινό Τέξας πως «μια έξοδος από το ευρώ θα ήταν καταστροφή».

Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και οι αναφορές του «σκιώδους» υπουργού Ανάπτυξης και αναφανδόν υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ Γιώργου Σταθάκη ήταν πάντοτε ιδιαίτερα προσεκτικές όταν το θέμα αφορούσε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και γενικότερα, λένε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, θέματα όπως οι αλλαγές στον δημόσιο τομέα ή η φορολογική μεταρρύθμιση και η λειτουργία τους κράτους στα οποία αναφέρθηκε ο Γιάννης Δραγασάκης παρουσιάζονταν ακροθιγώς τόσο από τους οικονομολόγους όσο και από την ηγεσία του κόμματος, χωρίς ιδιαίτερη έμφαση και λεπτομέρειες.