Ως υπαρχιφύλακας ο Γιώργος Τσιρώνης δεν θα έπρεπε να συμμετέχει στο κλείσιμο της πτέρυγας των φυλακών Μαλανδρίνου. Ρόλος του ήταν η επίβλεψη. Η έλλειψη προσωπικού, όμως, σε συνδυασμό και με τη χθεσινή αργία τον ανάγκασαν να αναλάβει μαζί με έναν ακόμη υπάλληλο τη δουλειά που –κανονικά –αντιστοιχεί σε έξι άτομα. Ο 46χρονος είναι ο πρώτος σωφρονιστικός υπάλληλος που δολοφονείται στις φυλακές.

Οπως αναφέρουν εκπρόσωποι των σωφρονιστικών, περισσότεροι από 100 υπάλληλοι έχουν ξυλοκοπηθεί ή τραυματισθεί με αυτοσχέδια μαχαίρια από κρατουμένους την τελευταία τετραετία. Στις 8 Δεκεμβρίου 2012, υπάλληλοι στο κατάστημα κράτησης Γρεβενών ανέφεραν σε επιστολή προς το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι ο δεσμοφύλακας Α.Δ. δέχθηκε απειλές για τη ζωή του. «Εχουν γίνει τόσο πολλά τα περιστατικά βίας το τελευταίο διάστημα, που πλέον δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς βλέποντας την καταστροφή που έρχεται» τόνιζαν. Σε ένα από τα πιο πρόσφατα περιστατικά, στις 3 Φεβρουαρίου, κρατούμενος στη δικαστική φυλακή Θεσσαλονίκης απείλησε με αυτοσχέδιο μαχαίρι έναν αρχιφύλακα. Αφού τον αφόπλισαν, τον οδήγησαν στην απομόνωση. Στις 11 Μαρτίου, οι υπάλληλοι των φυλακών Δομοκού τόνιζαν σε επιστολή τους ότι αυξάνονται τα βίαια περιστατικά κατά συναδέλφων τους καθώς ένας υπάλληλος αντιστοιχεί σε 65 κρατουμένους.
«Το προσωπικό της φύλαξης πρώτης γραμμής αποτελείται από 1.400 άτομα για όλες τις βάρδιες, ενώ οι κρατούμενοι ξεπερνούν τους 13.000 στη χώρα» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Σπύρος Καρακίτσος.

«Από τη στιγμή που υπάρχουν σιδερένια κρεβάτια και τραπέζια, θα έχουμε και αυτοσχέδια μαχαίρια» λέει ο εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Αντώνης Αραβαντινός. Πάγιο αίτημα των σωφρονιστικών είναι η αύξηση του προσωπικού ή η ενοποίησή τους με την εξωτερική φρουρά. Υπέρ της αύξησης αλλά όχι και της ένωσης είναι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών Γιάννης Αναγνώστου. «Δεν μπορούμε τη μία ημέρα να έχουμε όπλο και την άλλη, μέσα στη φυλακή, να μην έχουμε. Εμείς κάνουμε μεταγωγές. Θα μας βλέπουν αλλιώς οι κρατούμενοι μέσα στις πτέρυγες» λέει.