«Τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν μέσω δορυφόρου στις 16 Μαρτίου στο νότιο Ινδικό Ωκεανό είναι πιθανόν στο μεταξύ να έχουν βυθιστεί», δήλωσε την Παρασκευή οαντιπρόεδρος της αυστραλιανής κυβέρνησης Γουόρεν Τρας.

«Κάτι που επέπλεε στη θάλασσα τόσες ημέρες πριν, μπορεί να μην επιπλέει πια. Μπορεί να βυθίστηκε», είπε προσθέτοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται, ωστόσο, στη ζώνη που βρίσκεται 2.500 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ.

Συνολικά, πέντε αεροσκάφη ερευνούν το νότιο Ινδικό Ωκεανό αναζητώντας τα αντικείμενα που διακρίνονταν στις φωτογραφίες από δορυφόρο να επιπλέουν, τα οποία πιθανόν να είναι συντρίμμια της πτήσης MH370 που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου.

Οι έρευνες επικεντρώνονται σε μια τεράστια θαλάσσια παγωμένη περιοχή έκτασης 23.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά του Περθ, τη μεγαλύτερη πόλη στη δυτική ακτή της Αυστραλίας, πολύ μακριά από την αρχική τροχιά του αεροπλάνου.

Το Σάββατο αναμένεται να φθάσουν στην περιοχή το αυστραλιανό πολεμικό σκάφος HMAS Success και το νορβηγικό πλοίο Hoegh St. Petersburg το οποίο κατευθυνόταν από τη Μαδαγασκάρη προς τη Μελβούρνη, όταν έλαβε το σήμα των αυστραλιανών αρχών να συμμετάσχει στις έρευνες για τα δύο αντικείμενα.

Στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες επικρατούν κακές καιρικές συνθήκες. Χαμηλά, πυκνά σύννεφα και βροχή που δυσχεραίνουν τις έρευνες.

Σύμφωνα με τους Αυστραλούς τα αεροπλάνα πετούν μόλις εκατό μέτρα πάνω από την θάλασσα.

Επιπλέον, λόγω της μεγάλης απόστασης, κάθε αεροπλάνο που λαμβάνει μέρος ερευνά την περιοχή μόνο για δυο ώρες γιατί θα πρέπει να επιστρέψει στη στεριά για ανεφοδιασμό.

«Θα ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στην διάθεσή μας» είπε ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ο οποίος πρόσθεσε πως λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, της απόμακρης περιοχής «στο μέσον του πουθενά» είναι πολύ δύσκολο το έργο της εντόπισης των αντικειμένων.

Επί πλέον, όπως εξηγούν οι Αυστραλοί, τα θαλάσσια ρεύματα μπορεί να έχουν απομακρύνει τα αντικείμενα από το σημείο που εντοπίστηκαν στις 16 Μαρτίου.

Ο υπουργός Άμυνας, Ντέιβιντ Τζόνστον, είπε ότι «ίσως περάσουν μέρες πριν έχουμε κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις» ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Συγκοινωνιών, Γουόρεν Τρας σημείωσε ότι «δορυφόροι χτενίζουν πλέον την περιοχή» με την ελπίδα να εντοπίσουν τα αντικείμενα.