«Βαθιά κόκκινη γραμμή», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, τραβά η κυβέρνηση απέναντι στην τρόικα για το ζήτημα της αναδιανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ σπεύδει να διαμηνύσει στους δανειστές ότι τυχόν εμπλοκή σε αυτό το πεδίο μπορεί να οδηγήσει σε ρήξεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ελεγκτές της τρόικας δεν αμφισβητούν το δικαίωμα της κυβέρνησης να αναδιανείμει το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως έχει συμφωνηθεί από τον Οκτώβριο του 2012, αλλά αναγνωρίζουν ότι με τον τρόπο τους προβάλλουν εμπόδια και επιδιώκουν να έχουν ουσιαστικό λόγο για τον τρόπο αναδιανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Κατ’ ουσίαν, η πλευρά των δανειστών προβάλλει ενστάσεις για την αύξηση μισθών (στους ενστόλους) και συντάξεων (στους χαμηλοσυνταξιούχους) μέσω του πλεονάσματος και υποδεικνύει τη διοχέτευσή του σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Μέσα στο κλίμα αυτό, από το πρωθυπουργικό επιτελείο επιμένουν σε όλους τους τόνους ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός δεν αλλάζει και ότι ακόμη και μονομερώς η κυβέρνηση στο τέλος Απριλίου θα ενισχύσει τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που κρίνεται σκόπιμο να στηριχθούν. Ο χρονικός ορίζοντας είναι προφανές ότι συνδέεται άμεσα με την επισημοποίηση από τη Eurostat του ύψους του πλεονάσματος, στις 23 Απριλίου.

Επιπροσθέτως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η αναπτυξιακή διάσταση που επιζητεί η τρόικα καλύπτεται μέσω της οικονομικής ενίσχυσης των ευπαθών ομάδων, καθώς εκτιμάται ότι το σύνολο σχεδόν της οικονομικής βοήθειας σε ενστόλους και χαμηλοσυνταξιούχους θα καταλήξει στην αγορά και θα στηρίξει, τελικώς, την πραγματική οικονομία.

Το μήνυμα αυτό φρόντισε χθες να εκπέμψει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, τονίζοντας (στον Αnt1) ότι για την αναδιανομή του πλεονάσματος «ισχύουν όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός», ενώ πρόσθεσε ότι «ο αναπτυξιακός χαρακτήρας της αναδιανομής εξυπηρετείται από τη στόχευση της κυβέρνησης, γιατί επιλέγεται μια κατηγορία που έχει υψηλό δείκτη διάχυσης στην οικονομία».

Στην κυβέρνηση αντιμετωπίζουν ένα ενδεχόμενο μπλόκο της τρόικας για τη διαχείριση του πλεονάσματος ως «χτύπημα κάτω από τη ζώνη», την ώρα που θα κορυφώνεται η προεκλογική μάχη για τις διπλές κάλπες του Μαΐου. «Ενα τμήμα του πρωτογενούς πλεονάσματος θα μπορούσε να είχε διανεμηθεί ήδη από τις αρχές του 2014. Το ότι φθάνουμε στην προεκλογική περίοδο για να εφαρμοστεί η συμφωνία δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης.

Από κει πέρα, δεν υπάρχει λόγος για νέες καθυστερήσεις μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθεί η κυβέρνηση για προεκλογικούς σχεδιασμούς. Ενα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και μάλιστα από τα πλέον αδικημένα, πρέπει να αντιληφθεί ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο και αυτό πρέπει να γίνει την αμέσως επόμενη ημέρα από τη λήψη των οριστικών αποφάσεων…» επισημαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου.

Η διαφαινόμενη διαμάχη προκάλεσε χθες την αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σχολίασε ότι «η λεγόμενη αντιπαράθεση κυβέρνησης – τρόικας για το πώς θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα επιχειρεί να κρύψει ότι το πλεόνασμα βγαίνει μέσα από το ξεζούμισμα του λαού…».

Απειλές και ειρωνείες από τον Σόιμπλε

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις της Γερμανίας προς την Ελλάδα για συμφωνία με την τρόικα. Είναι ενδεικτικό ότι σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι Mega ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ευθέως ότι «η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση», ενώ πρόσθεσε ειρωνικά: «Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να δώσουμε οικονομική βοήθεια με το ζόρι». Ο Σόιμπλε ανέφερε ακόμη ότι «στο τελευταίο Eurogroup, μελετήσαμε την ενδιάμεση έκθεση της τρόικας και διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί». Χθες εξάλλου ο Σόιμπλε παρουσίασε προσχέδιο προϋπολογισμού (φωτογραφία) σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θα σταματήσει να δανείζεται από το 2015 και μετά. Ουσιαστικά, σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσίασε ο Σόιμπλε, η Γερμανία θα έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά το 1969

«Μήνυμα» για τις δικαστικές αποφάσεις

Εμμεσομήνυμα για τις δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν πολίτες, ερχόμενες σε αντίθεση με το Μνημόνιο, έστειλε χθες στην Αθήνα μέσω… Λισαβόνας ο Πολ Τόμσεν με ομιλία του. Αναφερόμενος στις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πορτογαλίας, το οποίο απέρριψε τις μειώσεις συντάξεων στον δημόσιο τομέα, είπε ότι με αυτόν τον τρόπο «ενδεχομένως να καθυστερήσει» η μείωση των φόρων από το 2015. Με την αναφορά αυτή έστειλε το μήνυμα ότι για όσο διάστημα οι δικαστικές αποφάσεις επιδρούν στον προϋπολογισμό, οι φορολογικοί συντελεστές θα διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα (κάτι που ισχύει διασταλτικά και για την Ελλάδα).