Με την υπόσχεση διά στόματος Φώτη Κουβέλη ότι κατά το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν και νέες διευρύνσεις με την ένταξη νέων πολιτικών κινήσεων και προσώπων, η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία πραγματοποίησε χθες την εναρκτήρια πολιτική της εκδήλωση.

Ο τρίτος πόλος ξεκαθάρισε ήδη από χθες τις προθέσεις του και αυτές δεν είναι άλλες από μια ξεχωριστή πορεία στη μάχη των ευρωεκλογών από αυτήν της Ελιάς – Δημοκρατική Παράταξη, στελέχη της οποίας επανέλαβαν κατά τη συνδιάσκεψή της την πρόσκληση προς τη ΔΗΜΑΡ για συνεργασία.

ΤΟ «ΟΧΙ». Ομως ο Φώτης Κουβέλης, απαντώντας επί της ουσίας στην κριτική που ασκείται στο κόμμα του για την άρνησή του να συμπλεύσει με το ΠαΣοΚ στη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, απέρριψε για μία ακόμη φορά αυτή την προοπτική: «Οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών. Και είναι σήμερα η ηγεσία του ΠαΣοΚ που έκανε τις επιλογές της. Επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών. Είναι η πολιτική της στρατηγικής σύμπλευσης με τη ΝΔ που έκανε το ΠαΣοΚ».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι ο τόπος έχει ανάγκη την Κεντροαριστερά των μεγάλων αλλαγών στους θεσμούς που θα επαναφέρουν την αξιοπιστία και θα διασφαλίζουν την αυτονομία της πολιτικής από εξωθεσμικά συμφέροντα. Πρόσθεσε ότι ο τόπος «έχει ανάγκη από μία Κεντροαριστερά εκφραστή των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα που αποσαρθρώνονται τα δικαιώματά τους, των έντιμων δημοσίων υπαλλήλων που κρατούν την αξιοπρέπεια και την ευθύνη τους».

Ο κ. Κουβέλης έκανε έμμεση αναφορά και στο Ποτάμι, λέγοντας ότι εμφανίζονται νέες κινήσεις και πρωτοβουλίες χωρίς πολιτικό στίγμα, χωρίς προγραμματικές επεξεργασίες, χωρίς ιδεολογικές αναφορές. «Επιχειρούν να εκφράσουν πιθανώς ορισμένες ευαισθησίες, διεκδικούν την κοινή λογική και φιλοδοξούν να τους εκφράσουν όλους», είπε και διερωτήθηκε: «Τι προτάσσει όμως η λεγόμενη κοινή λογική για τις εργασιακές σχέσεις, για τους άνεργους, τους απλήρωτους του ιδιωτικού τομέα;» υπονοώντας ότι Το Ποτάμι δεν έχει πρόγραμμα.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε στη συμμετοχή διακεκριμένων πρώην στελεχών του ΠαΣοΚ. «Θέλουμε να προχωρήσουμε μαζί με τον κόσμο που όλα αυτά τα χρόνια έδωσε μάχες για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό», είπε, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και πορείες, ωστόσο υπάρχουν και κοινές αξίες.

Ο κ. Κουβέλης διασαφήνισε ότι εφόσον η Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία εκλέξει ευρωβουλευτή θα συμμετάσχει στην ευρωομάδα Προοδευτική Συμμαχία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, επαναλαμβάνοντας τη στήριξη προς την υποψηφιότητα του Μάρτιν Σουλτς.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι στον τρίτο πόλο συμμετέχουν οι πρώην υπουργοί του ΠαΣοΚ Χάρης Καστανίδης και Πάνος Μπεγλίτης, η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά, οι Στέφανος Μανίκας και Μηνάς Σταυρακάκης, όπως επίσης οι Γιάννης Τσαμουργκέλης και Γιώργος Σωτηρέλλης.

Στην πρεμιέρα της συμπαράταξης Δημοκρατική Αριστερά – Προοδευτική Συνεργασία έδωσε το «παρών» και η μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ, ανάμεσά τους οι Σπύρος Λυκούδης, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Μυρσίνη Λιοναράκη και Γεράσιμος Γεωργάτος.

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης, που μετά την αποχώρησή του από τους 58 εμφανίζεται πλέον πολύ κοντά στη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε χθες ότι ο τρίτος πόλος μπορεί να συσπειρώσει άτομα, κινήσεις και πρωτοβουλίες και να εκφράσει θέσεις, διότι αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια άλλη πολιτική η οποία μπαίνει ανάμεσα σε αυτούς που αποδέχονται τη σημερινή οικονομική κατάσταση και διακηρύσσουν ότι έσωσαν τη χώρα και σε αυτούς που θεωρούν ότι μπορούμε να περάσουμε σε μία άλλη εποχή, ανώδυνα και χωρίς να κοπιάσουμε καθόλου.