Μεταξύ 69.000 και 70.000 θα κυμανθεί και φέτος –στα ίδια περυσινά επίπεδα –ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας που θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα για τις βασικές κατηγορίες, καθώς στις ειδικές ενδέχεται να υπάρξουν ανακατατάξεις μετά την αιφνίδια χθεσινή απόφαση του ΣτΕ για τους πολυτέκνους.

Ωστόσο, παρότι οι αριθμοί θα είναι ανάλογοι με πέρυσι, η εισαγωγή στις φιλολογικές και τις θεωρητικές σχολές κύρους, όπως λ.χ. οι Νομικές, θα αποδειχθεί δυσκολότερη από πέρυσι, καθώς σε αυτές αναμένεται μείωση εισακτέων κατά περίπου 3% – 4%!

Αντιθέτως, πιο εύκολη θα είναι η εισαγωγή σε σχολές της Θετικής Κατεύθυνσης όπως οι φυσικομαθηματικές και ιδιαίτερα όλες οι περιζήτητες πολυτεχνικές σχολές της χώρας, όπου ο αριθμός εισακτέων αναμένεται να αυξηθεί κατά το ίδιο ποσοστό συνολικά.

Αυτή η αυξομοίωση που επιχειρεί για δεύτερη χρονιά (αλλά φέτος σε πολύ μικρότερο βαθμό από πέρυσι) το υπουργείο Παιδείας εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια προσανατολισμού των νέων σε τεχνικά και τεχνολογικά επαγγέλματα και λιγότερο σε θεωρητικά, ενώ δεν αφορά μόνο τα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και την επαγγελματική εκπαίδευση.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ. Πέρυσι είχε σημειωθεί το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς οι εισακτέοι στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο (Θετικών Επιστημών) είχαν αυξηθεί κατά 33% σε σύγκριση με το 2012, ενώ το μεγάλο άλμα είχε γίνει στο 4ο Πεδίο των Τεχνολογικών Επιστημών, όπου ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ εκτινάχθηκε σε ποσοστό 44% πλέον εκείνων του 2012! Οχι όμως και στα ΤΕΙ, όπου σε όλα τα πεδία, πλην των Θετικών Επιστημών όπου υπήρξε διατήρηση, είχε σημειωθεί μείωση εισακτέων.

Ετσι το περυσινό μοντέλο (αύξηση 11% εισακτέων στα ΑΕΙ ιδίως στα θετικά – τεχνολογικά και μείωση συνολικά 29% στα ΤΕΙ) αναμένεται να παγιωθεί φέτος, με μικρές αυξομοιώσεις της τάξης του 3% – 4% ανά σχολή.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγε χθες στα «ΝΕΑ» παράγων του υπουργείου, «η Ελλάδα χρειάζεται τεχνίτες και ηλεκτρολόγους, αλλά παράγει φιλόλογους και διεθνολόγους…».

Πάντως οι εισακτέοι των σχολών αιχμής του 3ου Πεδίου (επιστήμες Υγείας, Ιατρική, Οδοντιατρική, Φαρμακευτική κ.λπ.) αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, οπότε και η δυσκολία εισαγωγής, τουλάχιστον στον βαθμό που συναρτάται με τον αριθμό εισακτέων και όχι με τη δυσκολία των θεμάτων στις εξετάσεις, θα είναι ανάλογη με πέρυσι.

Σημειώνεται ότι ο αριθμός των εισακτέων θα είναι και φέτος κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που προτείνουν τα ίδια τα Ιδρύματα, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο. Πάντως οι πανεπιστημιακοί επιμένουν ότι ειδικά φέτος, λόγω των μεγάλων περικοπών, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν μεγάλο πλήθος νέων φοιτητών.

Λήγει άλλωστε σήμερα και η αγωνία των φοιτητών που έχουν καταθέσει αίτηση μετεγγραφής, καθώς ανακοινώνονται τα αποτελέσματα.