Την έχουν χαρακτηρίσει «Δίκη της χρονιάς» στη Γερμανία, πιθανόν όχι άδικα. Ο ισχυρότερος άνθρωπος του γερμανικού ποδοσφαίρου με διασυνδέσεις στην πολιτική, ο πρόεδρος της Μπάγερν Ούλι Χένες, θα καθήσει τη Δευτέρα στο εδώλιο του κατηγορουμένου στο δικαστήριο του Μονάχου, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της φοροδιαφυγής.

Η υπόθεση του Ούλι Χένες είναι τόσο μοναδική όσο και η καριέρα του στο γερμανικό ποδόσφαιρο. Ως ποδοσφαιριστής, κατέκτησε τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο με την Μπάγερν και την εθνική ομάδα. Στα 27 του ένας σοβαρός τραυματισμός στο γόνατο του άνοιξε έναν νέο δρόμο –αρχικά μάνατζερ και στη συνέχεια πρόεδρος του αγαπημένου του συλλόγου. Οταν έγινε χαρτογιακάς, η Μπάγερν είχε έσοδα 12 εκατ. μάρκα και σήμερα έχει σπάσει το φράγμα των 400 εκατ. ευρώ.

Υπό την ηγεσία του το Αστέρι του Νότου (προσωνυμία της Μπάγερν) κατέκτησε όλους τους τίτλους που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο: 18 πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα, δύο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η αξία του αγγίζει τα 1,3 δισ. ευρώ. Ο Χένες όμως πάντοτε ήταν άπληστος με την επιτυχία. Μέχρι τις 20 Απριλίου 2013. Εκείνη την ημέρα ανακοινώθηκε πως φοροδιέφευγε για πολλά χρόνια.
Μέσω ενός λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα έπαιζε στο χρηματιστήριο κερδίζοντας εκατομμύρια, τα οποία όμως δεν δήλωνε στην Εφορία.
Αν ο Χένες κριθεί ένοχος, πιθανότατα θα του επιβληθεί ποινή με ανασταλτικό χαρακτήρα, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως δεν θα καταλήξει στη φυλακή.
Ο πρόεδρος της Μπάγερν είναι άνθρωπος που αρέσκεται να μιλά περισσότερο για θέματα πολιτικής παρά ποδοσφαίρου. Σε γκάλοπ της «Μπιλντ» τον Σεπτέμβριο του 2012, το 88% των συμμετεχόντων απάντησε πως θα ήθελε «περισσότερο Χένες στην πολιτική».
Οι στενές του σχέσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας σε συνδυασμό με την επιτυχημένη του πορεία στην Μπάγερν τον έκαναν άτρωτο. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευε.
Ο πανίσχυρος Γερμανός που κατακεραύνωνε τους αντιπάλους του και είχε τη φήμη του έντιμου ανθρώπου έπεσε σε «μαύρη τρύπα» όταν αποκαλύφθηκε πως έκλεβε το κράτος. Το χτύπημα ήταν βαρύ. Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μέσω του εκπροσώπου της πήρε αποστάσεις από τον Χένες, ενώ στα γκάλοπ το 60% των Γερμανών θεωρεί ηθικό να παραιτηθεί από την προεδρία της Μπάγερν.

Ο Χένες χάραξε ξανά τη δική του πορεία και χρησιμοποιώντας το συναίσθημα κατάφερε να διατηρήσει τη θέση του στον ισχυρότερο σύλλογο στον κόσμο αυτή την εποχή.

«Εκανα ένα μεγάλο λάθος. Αλλά δεν έγινα κακός άνθρωπος» απαντά στους επικριτές του, ενώ υπόσχεται πως θα καθαρίσει το όνομά του.