Νέο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις έβαλε χθες η τρόικα τοποθετώντας στα 8,5 – 9 δισ. ευρώ τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Πρόκειται για ποσό πολύ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις της μελέτης της BlackRock, γεγονός που βάζει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης για γρήγορη έξοδο από το Μνημόνιο. Η εξέλιξη αυτή επιβάρυνε το κλίμα των διαπραγματεύσεων την ώρα που σημειώνονταν βήματα προσέγγισης στα άλλα ανοιχτά θέματα όπως αυτά για τα φάρμακα και το γάλα.

Ανεβάζοντας τις απαιτήσεις ανακεφαλαιοποίησης, η τρόικα με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ ασκεί εμμέσως πίεση στην κυβέρνηση να ξεχάσει το «μαξιλάρι» από τα αχρησιμοποίητα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ήταν το κλειδί στο σχέδιο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού της χώρας.

Πάντως, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος επέμεινε κατά τη χθεσινή του συνάντηση με την τρόικα στις εκτιμήσεις που προκύπτουν από τη μελέτη της BlackRock για κεφαλαιακές ανάγκες 5,8 – 6,2 δισ. ευρώ.

Σε μια παράλληλη προσπάθεια άρσης του εμποδίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας φέρεται να δεσμεύθηκε χθες ότι η κυβέρνηση δεν θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του ΤΧΣ μέχρι την ολοκλήρωση της νέας αξιολόγησης των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Νοέμβριο.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υποστηρίζει ότι είναι δική της αρμοδιότητα και ευθύνη να προσδιορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, όπως έχει άλλωστε επισημάνει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Παζάρια για όλα. Χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε χθες ότι ενόψει του Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας «περιμένουμε κατ’ ελάχιστον μια δήλωση επαρκούς προόδου, χωρίς κι αυτή να είναι δεδομένη».

Πρόσθεσε ότι το καλό σενάριο για μια επί της αρχής τεχνική συμφωνία (staff level agreement) παραμένει, αλλά τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ώς την Κυριακή, συνέχισε, μπορεί αυτό να γίνει με τηλεδιάσκεψη στη συνέχεια.

Ως πιθανό ορόσημο προβάλλει πλέον το Eurogroup της 1ης Απριλίου, που θα γίνει μάλιστα στην Αθήνα λόγω ελληνικής προεδρίας.

Πάντως, ένα σενάριο που διακινούν πηγές της τρόικας και εκφράζει κυρίως το ΔΝΤ μιλάει ακόμη και για το ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις πριν από τις ευρωεκλογές.

Βήματα προσέγγισης. Με αλλεπάλληλες συναντήσεις υπουργών με την τρόικα επιχειρήθηκε χθες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στα επιμέρους θέματα και κυρίως στις συστάσεις του ΟΟΣΑ, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Το θέμα του δημοσιονομικού κενού έχει κλείσει χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα, όπως επέμενε από την αρχή ο Γιάννης Στουρνάρας.

Αντίθετα, δεν υπάρχει συμφωνία στο αν και πώς θα μοιραστεί το πρωτογενές πλεόνασμα, με την τρόικα να πιέζει για να διατηρηθεί σαν «μαξιλάρι». Προσέγγιση αλλά όχι συμφωνία σημειώθηκε στα διαρθρωτικά θέματα έπειτα από πολύωρες αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ μεταξύ της τρόικας και των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη και Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Η κυβέρνηση έκανε βήματα υποχώρησης ανεβάζοντας στο 87% τον βαθμό εφαρμογής των υποδείξεων του ΟΟΣΑ.

Η εικόνα στα επιμέρους θέματα διαμορφώθηκε ως εξής:

Φάρμακα: Η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει απελευθέρωση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων εντός των φαρμακείων με κατάργηση του περιθωρίου κέρδους 33% του φαρμακοποιού και αν σε 3 μήνες δεν υπάρξουν μειώσεις τιμών να επανεξετασθεί η πώληση εκτός φαρμακείων. Η τρόικα, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Ανάπτυξης, το είδε θετικά αλλά δεν απάντησε. Επίσης, η ελληνική πλευρά πρότεινε ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων να μπορεί ένας φαρμακοποιός να έχει περισσότερα από ένα και ποσοστά συνιδιοκτησίας με άλλο φαρμακοποιό χωρίς περιορισμό (σήμερα είναι υποχρεωτικά 50%-50%). Δεν συζητείται απελευθέρωση αποστάσεων και άνοιγμα τις Κυριακές.
Γάλα: Η τρόικα δέχθηκε να εξετάσει την ελληνική πρόταση για μερική απελευθέρωση με την καθιέρωση του «γάλακτος ημέρας».

Βιβλία: Επήλθε συμφωνία στη βάση συμβιβαστικής πρότασης για ενιαία τιμή στα λογοτεχνικά βιβλία στην 1η έκδοση και απελευθέρωση στα άλλα.

Εργασιακά: Ανοιχτή παραμένει η διαπραγμάτευση για τις ομαδικές απολύσεις, με τον Γιάννη Βρούτση να έχει προτείνει την παραπομπή των αποφάσεων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, όπου συμμετέχουν οι κοινωνικοί εταίροι, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα ακυρώσει την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης.