Η ένοπλη αυτονομιστική βασκική οργάνωση ΕΤΑ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι άρχισε να «σφραγίζει» και να θέτει «εκτός επιχειρησιακής χρήσης» το οπλοστάσιό της, προχωρώντας για πρώτη φορά σε μια κίνηση αφοπλισμού, με ανακοίνωσή της που δημοσιεύει η βασκική εφημερίδα Gara.

Η ΕΤΑ βεβαιώνει στην ανακοίνωση αυτή που φέρει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου την ανακοίνωση που είχαν κάνει στις 21 Φεβρουαρίου στο Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων, οι εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Επιτροπής Επαλήθευσης της εκεχειρίας.

Η αυτονομιστική οργάνωση που ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2011 ότι τερματίζει οριστικά τη βία ύστερα από τουλάχιστον 40 χρόνια επιθέσεων για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρας, βεβαιώνει αυτή τη φορά τη διαδικασία που άρχισε μαζί με την Επιτροπή Επαλήθευσης με στόχο να «σφραγίσει έως και τα τελευταία όπλα της», σύμφωνα με την ανακοίνωση αποσπάσματα της οποίας δημοσιεύει η Gara.

Συνεπώς η βασκική οργάνωση προτίθεται να εγγυηθεί ότι «τα όπλα και τα εκρηκτικά της βρίσκονται εκτός επιχειρησιακής χρήσης», να προσφέρει κλίμα «ασφάλειας» στη Χώρα των Βάσκων και να προετοιμάσει το δρόμο για μια λύση που θα αφορά «το σύνολο των συνεπειών της πολιτικής σύγκρουσης».

Με την τελευταία αυτή διατύπωση, η ΕΤΑ αναφέρεται κυρίως στην τύχη των μελών της οργάνωσης που κρατούνται σε φυλακές της Ισπανίας και της Γαλλίας, των οποίων τον επαναπατρισμό στη περιφέρεια αυτή ζητεί μια ευρεία πλειοψηφία της βασκικής κοινωνίας, ένα σημείο το οποίο η Μαδρίτη αρνείται να κάνει δεκτό.