Επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις τιμές των φαρμάκων.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνης Αγαθοπούλου, ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ενώ είχε εκτιμήσει ότι θα μειωθούν οι τιμές σε 17 φάρμακα, σύμφωνα με το νέο δελτίο τιμών, οι μειώσεις αφορούν 7.500 φάρμακα.

«Γελάγαμε στο υπουργείο Υγείας και είναι κακό να γελάμε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά άμα είναι ανενημέρωτος τι να κάνεις;», είπε με εμφανή ειρωνεία χαρακτηρίζοντας «μνημείο ανοησίας αρχηγού αντιπολιτεύσεως αυτό που είπε για 17 φάρμακα».

Στην αντίδραση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Δεν θα κρίνουμε τι λέει ο Τσίπρας; Ποιος είναι ο Τσίπρας; Ο Πάπας της Ρώμης;», ενώ ο προεδρεύων Γ. Καλαντζής συνεπικουρώντας τον υπουργό Υγείας είπε ότι «δεν αναφέρθηκε στο πρόσωπο, αλλά στην ενέργεια» και ότι «εάν αναφερόταν στον πρόεδρο θα τον είχα επαναφέρει στην τάξη».

Ο κ. Γεωργιάδης πάντως επέμεινε ότι «δεν κρίνω το πρόσωπο» και διερωτήθηκε: «Επειδή είπε αυτή τη μεγαλειώδη ανοησία (για τα 17 φάρμακα) πρέπει να τον προστατεύσουμε;». Και πρόσθεσε: «Ναι, ο κ. Τσίπρας δεν ήξερε τι του γίνεται με τα φάρμακα, αυτή είναι η πραγματικότητα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι έχει αυξηθεί η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα φάρμακα.

«Η μείωση των τιμών είναι 12% τον τελευταίο χρόνο αλλά έχουμε αύξηση της συμμετοχής του ασφαλισμένου κατά 26%. Αυτό λέγεται ελάφρυνση; Προφανώς, όχι» είπε τονίζοντας ότι «η ασφαλιστική τιμή έχει πέσει σε μεγάλο βαθμό και η νέα λιανική τιμή έχει μειωθεί πολύ λίγο, με αποτέλεσμα τη διαφορά να την καλύπτει ο ασφαλισμένος».

Η κ. Αγαθοπούλου ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα φαρμάκων των οποίων η παλαιά λιανική τιμή ήταν 9,43 ευρώ και σήμερα είναι 8,97 ευρώ με την ασφαλιστική τιμή να φθάνει τα 5,61 ευρώ και με τη διαφορά να την πληρώνει από την τσέπη του ο ασθενής. Κάλεσε δε τον υπουργό να πει ποια από τα φάρμακα με μειωμένη τιμή κυκλοφορούν στην αγορά: «Το 48% της δαπάνης είναι 100 φάρμακα», ανέφερε η βουλευτής.