Την αύξηση του αριθμού εκείνων που αδυνατούν να βρουν μισθωτή εργασία και αναγκαστικά στρέφονται στην ίδρυση δικής τους επιχείρησης καταγράφει η φετινή μελέτη του ΙΟΒΕ για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που αφορά στο 2012.
Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, η χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας προέρχεται κατά κύριο λόγο από συγγενικά πρόσωπα όσων αποφασίσουν να επιχειρήσουν και όχι από τραπεζικά δάνεια, τα οποία έχουν συρρικνωθεί δραματικά.
Συγκεκριμένα, το 71,7% όσων έδωσαν χρήματα με στόχο την επένδυση το έκαναν για χάρη κοντινού μέλους της οικογενείας τους ή άλλου συγγενούς. Αντίθετα, το 2007, πριν από την κρίση, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 43%. Αρνητικό στοιχείο, σύμφωνα με την έρευνα, παραμένει ο φόβος της αποτυχίας για άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι 7 στους 10 φοβούνται μην αποτύχουν, και αυτό παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματικότητα θεωρείται για πρώτη φορά από το 2008 καλή επιλογή σταδιοδρομίας έναντι άλλων.
Περισσότερα από 450.000 άτομα, που αντιστοιχούν στο 6,5% του ενεργού πληθυσμού, ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα το 2012. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 8% που είχε καταγραφεί το 2011 και συνδέεται άμεσα με την οικονομική κρίση, καθώς η ύφεση συρρικνώνει τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ακόμη και αυτές που θεωρούνται βιώσιμες.
Παρά ταύτα θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι πάνω από το 1/3 των νέων επιχειρήσεων αφορούν πρωτοβουλίες (160.000) νέων ηλικίας από 25 έως 35 ετών αλλά και το γεγονός ότι το 12,9% των συμμετεχόντων στη μελέτη πιστεύει ότι θα υπάρξουν επιχειρηματικές ευκαιρίες το ερχόμενο εξάμηνο, όταν το 2011 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 10,9%
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ετήσια έρευνα «Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, 2012-13», που παρουσίασε χθες το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από