Η χθεσινοβραδινή εξέλιξη στον χώρο της Κεντροαριστεράς, η επιλογή δηλαδή να παραμείνουν οι 58 ενεργοί, παρακολουθώντας και συμβάλλοντας στις εξελίξεις, θα μπορούσε να είναι μια καινούργια αρχή που ανανεώνει τη δυναμική της παρέμβασής τους. Με τη θέση τους αυτή, οι 58 κρατούν ανοιχτό το εγχείρημα δημιουργίας του ευρύτερου κεντροαριστερού σχήματος, του τόσο απαραίτητου για την εξομάλυνση της πολιτικής ζωής της χώρας, αποσυνδέοντάς το από το αγκάθι (όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα) των ευρωεκλογών, στις οποίες μπορεί να φανεί η δυναμική της αυτόνομης καθόδου που επέλεξε η ΔΗΜΑΡ και στην οποία φαίνεται να εξαναγκάζεται το ΠαΣοΚ.
Πώς φθάσαμε ώς εδώ; Και κυρίως, για ποιους λόγους το εγχείρημα με τη σπουδαία προοπτική έχασε μέρος της δυναμικής με την οποία ξεκίνησε;
Οι λόγοι είναι, κατά βάση, τέσσερις. Οι εξής:
Η άρνηση της ΔΗΜΑΡ να συμμετάσχει στην ενιαία Κεντροαριστερά και η στοίχιση των μηχανισμών του κόμματος με την επιλογή της αυτόνομης πορείας - που, στη συνέχεια, έπειτα από συγκεκριμένες αποχωρήσεις διαφωνούντων, μετονομάστηκε σε «τρίτο πόλο» και επιχείρησε να προσελκύσει μεμονωμένες προσωπικότητες, κυρίως από το πρώην όλον ΠαΣοΚ. Χωρίς τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο, μια συνιστώσα της παραδοσιακής ανανεωτικής Αριστεράς, το εγχείρημα των 58 έμεινε στον χώρο της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, που όμως υποχρεωτικά τέμνεται με το ΠαΣοΚ.
Η υιοθέτηση του σταυρού προτίμησης και, εξαιτίας αυτού, η αποδυνάμωση μιας επιλογής κεντρικού σχεδιασμού, με συμφωνίες κορυφής και με πρόσωπα τα οποία θα μπορούσαν να ασχοληθούν απερίσπαστα με την εξειδίκευση των πολιτικών θέσεων του εκλογικού σχήματος και την επικοινωνία τους στα ΜΜΕ.
Το ΠαΣοΚ επένδυσε στον σταυρό για την αναπαραγωγή του. Πολλά παραδοσιακά στελέχη και κομματικοί μηχανισμοί που δεν έβλεπαν με καλό μάτι τη διεύρυνση θεώρησαν ότι θα μπορέσουν να ενισχύσουν τη θέση τους. Η ονοματολογία που ακολούθησε διηύρυνε το ρήγμα, αφού πολλοί από τους 58 θεώρησαν ότι μπορούσαν να χρησιμεύσουν απλώς για την αναπαραγωγή και την επιβίωση του σημερινού μικρού ΠαΣοΚ εις βάρος ενός ευρύτερου, πολυσυλλεκτικότερου και ανοιχτότερου σχήματος.
Η στελέχωση των 58 με πρόσωπα για τα περισσότερα από τα οποία η πολιτική είναι χόμπι, δυσχέρανε τις συνεννοήσεις και βάθυνε τις διαφορές, σε πολλές περιπτώσεις χωρίς λόγο. «Στη συνάντηση με Καρύδη και Κατσικαρέλη, ήταν φως φανάρι ότι οι πολιτικοί ήξεραν καλύτερα τι σημαίνει διαπραγμάτευση από εμάς, τους καθηγητές» εξομολογήθηκε ένας από τους συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση για λογαριασμό των 58.
Η υπόθεση της Ελιάς, έπειτα από πολλές δυσκολίες και εσωτερικές συγκρούσεις, βρίσκεται σήμερα σε καμπή. Υπάρχουν πλέον η δυνατότητα και ο χρόνος της διεύρυνσης και της αναπαραγωγής της, ενώ υπάρχει και χρόνος για συζητήσεις και την επεξεργασία θέσεων που πάντα δίνουν το ιδεολογικό στίγμα των κινήσεων.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από