Τα τραπεζάκια για δεύτερη ημέρα χθες είχαν τοποθετηθεί στο πεζοδρόμιο μπροστά από τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, στην οδό Ακαδημίας 60, και οι υποψήφιοι ήταν από νωρίς στα πόστα τους.

Παρά τη χλιαρή προσέλευση της περασμένης Κυριακής –είχαν ψηφίσει μόλις 3.500 από τα περίπου 22.000 μέλη του Συλλόγου –η εικόνα ήταν διαφορετική. Μέχρι αργά το μεσημέρι, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, περίπου 8.000 είχαν προσέλθει να ψηφίσουν ενώ μέχρι το κλείσιμο της κάλπης εκτιμούσαν ότι ο αριθμός θα ξεπερνούσε τα 12.000 μέλη.

Από τη διασταύρωση της Ακαδημίας με την Ιπποκράτους και μέχρι τη Μαυρομιχάλη, οι υποψήφιοι σύμβουλοι για το νέο διοικητικό συμβούλιο είχαν παραταχθεί και μοίραζαν φυλλάδια του συνδυασμού με τον οποίο κατεβαίνουν στις εκλογές, προσωπικές κάρτες και ειδικά ένθετα με υλικό για δικηγόρους. Αρκετοί ήταν οι υποψήφιοι που προτίμησαν να καθήσουν μέσα στο κτίριο έξω από τα εκλογικά τμήματα.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι η ουρά που είχε σχηματιστεί στην κεντρική είσοδο στις 2 το μεσημέρι ήταν τόσο μεγάλη που είχε προκαλέσει κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι πεζοί που ήθελαν να διαβούν το πεζοδρόμιο έπρεπε να διαθέτουν υπομονή. Οι αφίσες και οι φωτογραφίες των υποψηφίων όπως ήταν φυσικό είχαν την τιμητική τους και μάλιστα είχαν τοποθετεί ακόμη και στην απέναντι πλευρά της Ακαδημίας. Οσο για τους ψηφοφόρους πολλοί από τους οποίους έφτασαν στα γραφεία του Συλλόγου το μεσημέρι λίγη ώρα αφού είχαν τελειώσει με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις στα δικαστήρια, χρειάστηκε να περιμένουν στην ουρά ώς και μισή ώρα για να ψηφίσουν. Δεκάδες τα πηγαδάκια στο πεζοδρόμιο της Ακαδημίας και στη Μαυρομιχάλη. Νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία δικηγόροι συζητούσαν για τις εξελίξεις και τα προβλήματα στον κλάδο επιχειρώντας μάλιστα και προβλέψεις για τα αποτελέσματα και την επόμενη ημέρα στον Δικηγορικό Σύλλογο. Στις πιο νεανικές παρέες το θέμα των συζητήσεων ήταν κυρίως η εξαθλίωση του νέου δικηγόρου με την επισήμανση ότι περιμένουν από τον Σύλλογο να μην απέχει από τα προβλήματά τους. «Εχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα, ιδίως όσοι έχουμε μπει στον κλάδο τα τελευταία χρόνια. Μεγάλη ανεργία, χαμηλές αμοιβές, δουλειά χωρίς ωράρια, ασφαλιστικά και φορολογικά ζητήματα. Κάθε μέρα παλεύουμε για να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας», λέει ο δικηγόρος Βασίλης Αρχιμανδρίτης. Παρ’ όλο που πολλοί νέοι της ηλικίας του αποφάσισαν συνειδητά να απέχουν από τις εκλογές κάνοντας λόγο για απαξίωση του κλάδου και για προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν, ο ίδιος, ο οποίος δικηγορεί τα τελευταία τρία χρόνια, αποφάσισε να βάλει σε αυτές τις εκλογές υποψηφιότητα.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΜΗΜΑ. Η αίθουσα στον 1ο όροφο των γραφείων του ΔΣΑ, όπου είχε στηθεί το μεγαλύτερο εκλογικό τμήμα με περισσότερες από 10 κάλπες, χθες το μεσημέρι είχε γεμίσει από ψηφοφόρους. «Μετά τις εκλογές, περιμένω να ληφθούν εκείνα τα μέτρα προκειμένου να καλυτερεύσει η καθημερινότητα των δικηγόρων. Σημασία έχει κι εμείς οι νέοι να προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση», δηλώνει η δικηγόρος τα τελευταία πέντε χρόνια Κατερίνα Τσιροβασίλη η οποία για πρώτη φορά έβαλε υποψηφιότητα.

Ελπίδες και λύσεις

Βασίλης Αρχιµανδρίτης

«Οι δικηγόροι δεν είμαστε μια ειδική κατηγορία. Ο καθένας μας θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς τα αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Αρα θα πρέπει να βρούμε μια συλλογική λύση»

Κατερίνα Τσιροβασίλη

«Το αύριο για έναν νέο δικηγόρο είναι αβέβαιο. Γι’ αυτό τα μέλη του νέου ΔΣ θα πρέπεινα πάρουν γενναίες αποφάσεις,για να μην αναγκαστούμεσε δυο-τρία χρόνιανα εγκαταλείψουμε το επάγγελμα»

Θανάσης Παυλόπουλος

«Υστερα από δικηγορία 25 χρόνων νομίζω ότι το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αποκαταστήσει το κύρος της δικηγορίας και με ενότητα, αποφασιστικότητα και δυναμισμό να λύσει καθημερινά προβλήματα των δικηγόρων»