Σε μονομαχία ανάμεσα στον ανεξάρτητο του χώρου της Κεντροαριστεράς, ποινικολόγο Βασίλη Αλεξανδρή (34,76%), ο οποίος για πρώτη φορά διεκδίκησε την ψήφο των συναδέλφων του, και τον σημερινό πρόεδρο του Συλλόγου Γιάννη Αδαμόπουλο (23,14%) ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, αλλά στις εκλογές του ΔΣΑ συμμετείχε χωρίς να έχει λάβει το γαλάζιο χρίσμα,εξελίσσεται η μάχη για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι δυο τους θα διεκδικήσουν την προεδρία του ΔΣΑ στον δεύτερο γύρο, που έχει οριστεί να διεξαχθεί την Κυριακή 2 και την Τρίτη 4 Μαρτίου (λόγω της Καθαράς Δευτέρας).

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ,Βασίλης Παπαστεργίου με 13,24%, έμεινε τρίτος, αλλάεκτιμάται ότι μπορεί να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης

Υψηλό ποσοστό συγκέντρωσε ο επί χρόνια συνδικαλιστής Παναγιώτης Γαλετσέλλης, ο οποίος πήρε την τέταρτη θέση με 10,97%. Ακολούθησαν οι Παναγιώτης Περράκης (6,74%), Αγγελος Βρεττός (5,45%), Γιώργος Παριανός (3,05%) και Γιώργος Μαραγκός (2,66%).

Στην Αθήνα από τους 21.471 εγγεγραμμένους στους καταλόγους δικηγόρους ψήφισαν οι 12.367, δηλαδή υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 57,60%. Από τα ψηφοδέλτια, έγκυρα ήταν 10.517, άκυρα 451 και λευκά 603.

Η πολυσυλλεκτική υποψηφιότητα του Βασίλη Αλεξανδρή, ο οποίος επέλεξε να μην ηγηθεί δικού του ψηφοδελτίου, υποστηριζόμενος όμως από συνδυασμούς με διαφορετικό πολιτικό χρώμα, όπως έδειξε η κάλπη, έφερε την πρωτιά.

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια Ελιά – καθώς τον Βασίλη Αλεξανδρή στήριξαν ο άλλοτε διεκδικητής της προεδρίας του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, οι Θωμάς Καμενόπουλος και Γιάννης Κορκόβελος, με ρίζες επίσης από τον χώρο του ΠαΣοΚ, αλλά και ο Γιώργος Μπουλούκος, ο οποίος προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ.Την ανακήρυξη, δε, της υποψηφιότητάς του είχε υπογράψει η πρώην σύμβουλος του ΔΣΑ Μαρία Κουβέλη, κόρη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ.

«Το σημερινό αποτέλεσμα είναι η έμπρακτη απάντηση των δικηγόρων στην εγκατάλειψη του κλάδου, στην υποβάθμιση του ΔΣΑ. Την επόμενη εβδομάδα όλοι μαζί, δυναμικά και ανεξάρτητα, σφραγίζουμε τη νέα δημιουργική πορεία του Συλλόγου» δήλωσε ο Βασίλης Αλεξανδρής.

«Η επαναληπτική εκλογή είναι πεδίο σύγκλισης ευρύτερων δυνάμεων στη βάση κοινών δικηγορικών αξιών. Καλώ όλους εκείνους τους φορείς που αποδέχονται επί της αρχής την αγωνιώδη θεσμική μάχη συλλογικής αξιοπρέπειας που δίνουμε για την ελάφρυνση του έλληνα δικηγόρου και τη βελτίωση των συνθηκών άσκησης του λειτουργήματος, να τη δώσουμε στο μέλλον μαζί» δήλωσε ο Γιάννης Αδαμόπουλος.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, οΝίκος Βαλεργάκης και η Γιάννα Παναγοπούλου θα διεκδικήσουν, στον επαναληπτικό γύρο τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκλογών, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δικηγορική Πρωτοπορία» και πρόεδρος του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΘ, Νίκος Βαλεργάκης (προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία) συγκέντρωσε ποσοστό 25,48% (1010 ψήφους).

Αντίθετα, η επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτοί Ορίζοντες» και αντιπρόεδρος της απερχόμενη διοίκησης, Γιάννα Παναγοπούλου (προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατερχόμενη ως ανεξάρτητη στις εκλογές) έλαβε ποσοστό 15,54% (616 ψήφους).

Τις δυο μέρες που στήθηκαν οι κάλπες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης του ΔΣΘ, ψήφισαν 4251 δικηγόροι επί συνόλου 6330 εγγεγραμμένων μελών. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 6,75%, ενώ το ποσοστό της συμμετοχής άγγιξε το 67,16%.

Αναλυτικά, οι οκτώ υποψήφιοι πρόεδροι- επικεφαλής παρατάξεων έλαβαν τα παρακάτω ποσοστά (ψήφους):

– Νίκος Βαλεργάκης «Δικηγορική Πρωτοπορία» 25,48% (1010 ψήφοι),

– Γιάννα Παναγοπούλου «Ανοιχτοί Ορίζοντες» 15,54% (616),

– Χρήστος Μπακέλλας «Ριζοσπαστική Δικηγορική Συνεργασία» 14,56% (577),

– Χρήστος Βάρδας «Σύγχρονο Ρεύμα Δικηγόρων» 11,25% (446),

– Γιώργος Τζαμαδάνης «Εναλλακτική Πρωτοβουλία Δικηγόρων» 9,36% (371),

– Αντώνης Μπιλίσης «Επιλογή Πράξης για τους Δικηγόρους και τη Δικαιοσύνη» 9,18% (364),

– Στυλιανός Μαυρίδης «ACTUS» 7,95% (315),

– Βασίλης Ματσιώρης «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων» 4,62% (183).

Χωρίς συνδυασμό κατήλθε ως υποψήφιος πρόεδρος ο Πάρις Νιφλής, που έλαβε ποσοστό 2,07% (82 ψήφους). Χωρίς επικεφαλής συμμετείχε στις εκλογές ο συνδυασμός «Κίνηση Εθνικιστών Δικηγόρων».

Σε δηλώσεις του, μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων, ο Νίκος Βαλεργάκης ευχαρίστησε τους συναδέλφους του που τού έδωσαν την πρώτη θέση. «Θεωρώ -τόνισε- ότι η ψήφος τους αποτελεί αναγνώριση για το έργο κατά την προηγούμενη 3ετία. Κρατήσαμε τη δικηγορία όρθια. Κρατήσαμε τους συναδέλφους στο επάγγελμα».

Ενόψει του δευτέρου γύρου, είπε ότι είναι μία καινούργια εκλογική μάχη, ενώ εξέφρασε την πιστή του ότι θα τον τιμήσουν εκ νέου οι συνάδελφοί του που τον ψήφισαν στον πρώτο γύρο, αλλά και εκείνοι που δεν το έπραξαν «αναγνωρίζοντας κι αυτοί το έργο μας στην κάλπη».

Από την πλευρά της, η Γιάννα Παναγοπούλου ευχαρίστησε κι αυτή με τη σειρά της τους συναδέλφους της που την εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, όπως και τους συνυποψήφιούς της για τον έντιμο προεκλογικό αγώνα.

«Θα είμαστε όλοι μαζί, θα έχουμε κοινή πορεία στο μέλλον, γιατί όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα» υπογράμμισε.

Τόνισε δε, την ανεξάρτητη υποψηφιότητά της, σημειώνοντας ότι «συνεχίζουμε μαζί με τους δικηγόρους, πέρα και έξω από κόμματα, για έναν Σύλλογο εξωστρεφή που θα παρεμβαίνει στην κοινωνία για το συμφέρον όλων των πολιτών».