Οι Σκωτσέζοι αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη επιφύλαξη την ιδέα η Σκωτία να αποκτήσει την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ), όπως δείχνουν δύο δημοσκοπήσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Κυριακή. Το γεγονός χαρακτηρίζεται πλήγμα για τους εθνικιστές που επιδιώκουν μετά από 307 χρόνια την αποχώρηση της χώρας από την ένωση με την Αγγλία.

Οι δημοσκοπήσεις δημοσιεύθηκαν μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ντέιβιντ Κάμερον στη Σκωτία, σε μια κίνηση που έχει στόχο να επιδείξει τη δέσμευση του συντηρητικού πρωθυπουργού να διατηρήσει την πλούσια αυτή επαρχία στο ΗΒ.

Οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θέλουν την ανεξαρτητοποίηση από το ΗΒ στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου, και το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) προσπαθεί να τους πείσει ότι θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία και ευημερία εάν η επαρχία καταστεί αυτόνομο κράτος, κάτι που ο Κάμερον απορρίπτει.

Δημοσκόπηση της ICM για την εφημερίδα Scotland on Sunday έδειξε ότι η πρόθεση ψήφου υπέρ του «όχι» αυξήθηκε στο 49%, ή 5% σε σύγκριση με έναν μήνα πριν, ενώ η υποστήριξη στο «ναι» παρέμεινε στάσιμη, στο 37%.

Μια άλλη δημοσκόπηση που παρήγγειλε το ίδιο το SNP και διεξήγαγε η Panelbase φέρει το ποσοστό υπέρ του «όχι» στο 47%, από 43% τον Σεπτέμβριο, και αυτό υπέρ του «ναι» στο 37%, από 44% τον Σεπτέμβριο.

Οι δύο δημοσκοπήσεις δημοσιεύτηκαν μετά τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Οζμπορν ο οποίος απέκλεισε κάθε πιθανότητα νομισματικής ένωσης με μια ανεξάρτητη Σκοτία και από εκείνη του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος διεμήνυσε ότι θα ήταν «δύσκολο αν όχι αδύνατον» η ανεξάρτητη Σκωτία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Κάμερον επισήμανε ότι η ενότητα της Βρετανίας της επιτρέπει να μεγιστοποιεί τα οφέλη από το πετρέλαιο και το αέριο στη Βόρεια Θάλασσα της Σκωτίας. «Υπόσχομαι ότι θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τους φαρδείς ώμους του ΗΒ στις επενδύσεις σε αυτή τη ζωτικής σημασίας βιομηχανία ώστε να μπορούμε να προσελκύουμε επιχειρήσεις, να δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας, οι νέοι μας να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και να εξασφαλίσουμε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε (σ.σ.: τις άλλες δυνάμεις) οικονομικά στην παγκόσμια κούρσα», ανέφερε ο Κάμερον σε ανακοίνωσή του.