Σε μία νέα εποχή αβεβαιότητας εισέρχεται η Ουκρανία έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο δραματικών εξελίξεων και πολιτικής ίντριγκας. Την επομένη της καθαίρεσης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η τύχη του οποίου αγνοούνταν έως χθες το βράδυ, και την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, η νέα ηγεσία της χώρας ανασυντάσσει τις δυνάμεις της.

Ο ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗΣ. Βάσει του ουκρανικού Συντάγματος, χρέη προσωρινού προέδρου αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Βουλής Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης, ο Τουρτσίνοφ θα παραμείνει στον προεδρικό θώκο μέχρι τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου. Κατά την επίσημη πρώτη του χθες, δήλωσε έτοιμος για διάλογο με τη Ρωσία, προκειμένου οι σχέσεις των δύο κρατών να τεθούν σε «νέα, ισότιμα θεμέλια, τα οποία αναγνωρίζουν και λαμβάνουν υπόψη την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας». Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι προτεραιότητα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι «να επιστρέψει στο μονοπάτι της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης».

Αύριο, σύμφωνα με απόφαση της Βουλής, η Ουκρανία πρέπει να έχει μία νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά και άκρως σημαντικά που συζητήθηκαν στις χθεσινές μαραθώνιες διαβουλεύσεις στο Κοινοβούλιο, το οποίο προσπαθούσε να οργανώσει τα επόμενα βήματα μιας διχασμένης χώρας και στα όρια της χρεοκοπίας.

Επειτα από βαθιά πολιτική κρίση τριών μηνών που άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες στην Ουκρανία της μείζονος οικονομικής και στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη Ρωσία, ο κίνδυνος διαμελισμού είναι πιο ορατός από ποτέ.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ το δήλωσε χθες ξεκάθαρα. «Είναι εμφανές ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες προσπαθούν να θέσουν εν αμφιβόλω την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN24. Ωστόσο, Ανγκελα Μέρκελ και Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική τους συνομιλία συμφώνησαν αφενός ότι πρέπει να διασφαλιστεί η «εδαφική ακεραιότητα» της χώρας, αλλά και στην επείγουσα ανάγκη για μία λειτουργική κυβέρνηση. «Θα ήταν τεράστιο λάθος να στείλει η Ρωσία στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Μία κατακερματισμένη Ουκρανία δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ρωσίας ούτε της Ευρώπης ούτε των ΗΠΑ», διεμήνυσε από την πλευρά της η σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του αμερικανού προέδρου Σούζαν Ράις. Λίγες ώρες αργότερα, η Ρωσία ανακαλούσε στη Μόσχα τον πρεσβευτή της στην Ουκρανία για διαβουλεύσεις σχετικά με την «επιδείνωση της κατάστασης» στο Κίεβο.

Χθες ήταν μια ήρεμη ημέρα στο προπύργιο των διαδηλωτών. Η Πλατεία Ανεξαρτησίας που την περασμένη εβδομάδα είχε μεταμορφωθεί σε εμπόλεμη ζώνη έδειχνε να ανακτά τους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Ωρα με την ώρα ωστόσο γέμιζε ξανά με αφοσιωμένους διαδηλωτές που έστηναν τις σκηνές τους από την αρχή. Χιλιάδες άλλοι κατέφθαναν με λουλούδια και κεριά σε μια αυθόρμητη πρωτοβουλία να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς από τα Καλάσνικοφ των ελεύθερων σκοπευτών της Αστυνομίας. Σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ουκρανίας όμως διαδηλωτές με σκοινιά και λοστούς γκρέμιζαν αγάλματα του Λένιν. Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να κλείσει οριστικά τα οδυνηρά κεφάλαια του παρελθόντος, το ουκρανικό Κοινοβούλιο ανακοίνωνε ότι έδωσε εντολή για τη σύλληψη του πρώην υπουργού Εσόδων Ολεξάντερ Κλιμένκο και του πρώην γενικού εισαγγελέα Βίκτορ Πσόνκα.

ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ. Το βάρος της οικονομικής διάσωσης της Ουκρανίας τώρα πέφτει στα κράτη της Δύσης και κυρίως στην ΕΕ που συνετέλεσε στον τερματισμό της βίαιης καταστολής στο Κίεβο. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Ολι Ρεν υποσχέθηκε ουσιαστική οικονομική στήριξη ενώ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι θα έπρεπε μια μέρα να δοθεί στη χώρα η προοπτική της ένταξής της στην ΕΕ. Ετοιμο να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση του Κιέβου, εφόσον το ζητήσει, δηλώνει και το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα προχωρήσει σε «σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις» τις οποίες ο Γιανουκόβιτς είχε απορρίψει.