Από το 2011 και ύστερα οι ειδήσεις για τον Λαμάρ Οντομ δεν είχαν σχέση με το μπάσκετ. Η θεματολογία τους ήταν ανάλογη με εκείνη των δύσκολων παιδικών χρόνων του και τα προβλήματα στο κολέγιο.

Η χθεσινή είδηση για τον δις πρωταθλητή ΝΒΑ (Λέικερς 2009, 2010) δεν είχε κίτρινο, μηδέ μαύρο φόντο, αλλά πορτοκαλί και τάραξε τα νερά στη Βιτόρια και σε όλη την Ευρώπη. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική ΗΠΑ το 2010, χάλκινος ολυμπιονίκης στην Αθήνα και καλύτερος 6ος παίκτης ΝΒΑ το 2011, πέρασε τον Ατλαντικό με την ελπίδα να ξορκίσει το παρελθόν και η Λαμποράλ τον κάλεσε με την ευχή να σώσει την παρτίδα και να ξαναφέρει κόσμο στη Φερνάντο Μπουέσα.

Η ομάδα του Σκαριόλο (1-5 ρεκόρ) με το δίμηνο συμβόλαιο που του έδωσε, παίζει τα… ρέστα της και ο Οντομ αναζητεί την αναγέννησή του. Αν πετύχει το εγχείρημα που εμπνεύστηκε ο πανταχού εμπλεκόμενος μάνατζερ Ραζνάτοβιτς και υιοθέτησε ο ευρισκόμενος σε σύγχυση γενικός διευθυντής της Λαμποράλ Κερεχέτα θα φανεί στο αποτέλεσμα. Τα πρώτα δείγματα στο εμπορικό κομμάτι είναι θετικά, γιατί ήδη η Λαμποράλ πουλάει φανέλες με το όνομά του ενώ επίκειται sold-out με τη Βαγιαδολίδ. Αγωνιστικά υπάρχει αμφιβολία καθώς ο πρώην άσος των Κλίπερς, Χιτ, Λέικερς, Μάβερικς από την εποχή που έμπλεξε με την πρώην σύζυγό του Κλόι Καρντάσιαν πήρε την κατιούσα.

Δέχθηκε να γίνει ριάλιτι η ζωή του με τη σελέμπριτι των ΗΠΑ, έγινε αλκοολικός και συνελήφθη για χρήση ναρκωτικών.

Αργότερα λόγω χρηματισμού εκδιώχθηκε από το κολέγιο, αλλά μετά βρήκε τον δρόμο του που δυστυχώς έχασε τα τελευταία χρόνια. Ετσι, το πέρασμα του 34χρονου από το ΝΒΑ στη Λαμποράλ και από τα 116 εκατ. (συνολικό πόσο συμβολαίων στα 14 χρόνια καριέρας) στα 200.000 των Βάσκων δεν είναι ξεπεσμός αλλά ευκαιρία ζωής.