Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομίας της ζώνης του ευρώ, αναγνωρίζοντας την πρόοδο που επιτεύχθηκε από ελληνικής πλευράς το διάστημα που μεσολάβησε από την τελευταία συνεδρίασή του, άναψε χθες το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα «εντός των προσεχών ημερών».

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από την προσεχή εβδομάδα έως και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου οι ελληνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες της τρόικας θα πρέπει να εργασθούν εντατικά για να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος από την κυβέρνηση, ώστε στη συνέχεια να εκταμιευτεί ποσό της τάξεως των 9 δισ. ευρώ το οποίο έχει ανάγκη η Ελλάδα για να εξοφλήσει ομόλογά της που λήγουν τον Μάιο.

Σε ό,τι αφορά τις ανάγκες της χώρας για την ερχόμενη διετία και γενικότερα το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι κοινοτικοί ιθύνοντες άφησαν χθες να εννοηθεί ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν μετά τις ευρωεκλογές και κατά πάσα πιθανότητα τους καλοκαιρινούς μήνες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ. Από ελληνικής πλευράς είναι πλέον σαφές ότι στην παρούσα φάση επιχειρείται η μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση στους όρους και στις προϋποθέσεις του Μνημονίου, με εξαίρεση κάποιους τομείς – όπως π.χ. το θέμα της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων – στους οποίους εκτιμάται ότι το εκλογικό κόστος θα είναι μεγάλο και με τους οποίους η κυβέρνηση θα προτιμούσε να ασχοληθεί μετά τις ευρωεκλογές.

Βασικό επιχείρημα που προέβαλε και χθες η ελληνική πλευρά είναι η δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, η οποία με βάση τα επίσημα στοιχεία προωθείται με ρυθμούς ταχύτερους των αναμενομένων.

Μιλώντας προς τους εκπροσώπους του Τύπου και αναφερόμενος στις εκκρεμότητες που υπάρχουν, ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη εκπληρώσει το 78% των υποχρεώσεών της στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί να προωθήσει, ενώ από τα βασικά ζητήματα που απομένουν είναι η μείωση κατά 3,9% στις ασφαλιστικές εισφορές και ορισμένοι φόροι υπέρ τρίτων.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα της τρόικας για ομαδικές απολύσεις, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι ο υπουργός απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης έχει αποστείλει στην τρόικα σχέδιο συμβατό προς τους σχετικούς κοινοτικούς κανονισμούς.

Αναφορικά τέλος με τις αποφάσεις για μια ενδεχόμενη νέα βοήθεια στην Ελλάδα και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο επίτροπος Ολι Ρεν ανέφερε εκ νέου ότι θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

«Σαφής εικόνα τον Απρίλιο»

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ αναγνώρισε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας για το 2013 υπερέβησαν τις προσδοκίες, ωστόσο φρόντισε να διευκρινίσει ότι σαφής εικόνα θα υπάρξει με την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου