Λίγο πριν τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ που μιλά για θηριωδίες κατά κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βόρεια Κορέα, η Πιονγιάνγκ απορρίπτει «κατηγορηματικά και απόλυτα» τις κατηγορίες που τις επιρρίπτονται.

Έπειτα από έναν χρόνο έρευνας, τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να δημοσιοποιήσουν μια λεπτομερή έκθεση σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα που κάνει λόγο για «ανείπωτες βαρβαρότητες» τις οποίες υφίστανται οι κρατούμενοι.

Αναμένεται, μάλιστα, να ξεκινήσει ενδελεχής έρευνα από διεθνές δικαστήριο, ενώ ο ΟΗΕ ζητά την ποινική δίωξη του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας.

Η εξεταστική επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βόρεια Κορέα άκουσε μαρτυρίες για βασανισμούς, σεξουαλική βία και άλλα σοβαρά εγκλήματα εναντίον των κρατούμενων.

Στην έκθεση του ΟΗΕ γίνεται αναφορά για γυναίκες που υποχρεώθηκαν να πνίξουν τα μωρά τους, για βρέφη που ζουν στη φυλακή από τη γέννησή τους και τα αφήνουν υποσιτισμένα.

Η Πιονγιάνγκ, ωστόσο, αρνείται κατηγορηματικά τις καταγγελίες αυτές, κάνοντας λόγο για «σχέδιο πολιτικής συνωμοσίας» και για «προϊόν πολιτικοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της ΕΕ και της Ιαπωνίας με τη βοήθεια της εχθρικής τακτικής των ΗΠΑ».

«Εμείς θα συνεχίσουμε να απαντάμε με σθένος προκειμένου να τελειώσει κάθε προσπάθεια αλλαγής του καθεστώτος και πίεσης με το πρόσχημα της «προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»» αναφέρει στην απάντησή της η Βόρεια Κορέα.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Β. Κορέας καθιστά για άλλη μια φορά σαφές ότι δεν υπάρχουν αυτό που λέγεται «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη χώρα μας».

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC στην Γενεύη η έκθεση αναμένεται να είναι η πιο λεπτομερής και πιο σοκαριστική που έχουν ποτέ δημοσιεύσει τα Ηνωμένα Έθνη.

Οι εμπειρογνώμονες, ωστόσο, που έχουν ερευνήσει τις υποθέσεις είναι βαθιά δύσπιστοι ότι η συγκεκριμένη έρευνα θα έχει κάποια επίδραση στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

Η επιτροπή του ΟΗΕ έχει εργαστεί για να προκαλέσει διεθνή κινητοποίηση κατά της Βόρειας Κορέας με αποδεικτικά στοιχεία και μαρτυρίες από τους εξόριστους ή αποστάτες του καθεστώτος, αλλά και από επιζώντες των βορειοκορεατικών «γκούλαγκ» στη Σεούλ, το Τόκιο, το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.