Μπορεί η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση να πλακώνονται για όλα αλλά τουλάχιστον ο Σταθάκης συμφωνεί με τον Στουρνάρα: η Ελλάδα πάσχει από «λίγους φόρους».

Το συμπέρασμα είναι σχεδόν κυνικό: οι διαφωνίες των κομμάτων τελειώνουν εκεί που αρχίζει η τσέπη μας. Δεξιά ή αριστερή, αδιάφορο…

Μόλις προ τριών εβδομάδων το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής περιέγραψε με αριθμούς τη φορολογική επιδρομή που έχει υποστεί ο μέσος Ελληνας την τελευταία τετραετία.

Η περιγραφή όμως δεν κλόνισε τη βασική φορομπηχτική αντίληψη που εκφράζουν αμφότεροι και από κοινού.

Κατ’ αυτούς, το «σωστό» επίπεδο φορολογικών εσόδων προκύπτει από έναν ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη και σήμερα μας λείπουν περίπου 10-12 δισ. για να τον πιάσουμε. Αρα…

Από το μυαλό τους δεν πέρασε ότι το «σωστό» προσδιορίζεται από το επίπεδο πλούτου της κάθε χώρας –δεν υπάρχει, ας πούμε, το ίδιο «σωστό» στο Λουξεμβούργο, στην Μπουργκίνα Φάσο και στην Ελλάδα…

Ούτε ότι η υψηλή φορολόγηση αποτελεί ταυτοχρόνως κίνητρο φοροδιαφυγής αλλά και αντιστάθμιση της απώλειας εσόδων από τη φοροδιαφυγή, άρα παράγοντα άνισης κατανομής των φορολογικών βαρών.

Με άλλα λόγια, δεν σκέφτηκαν καν ότι η φορολόγηση σήμερα στην Ελλάδα παράγει κοινωνική ανισότητα και άρα όσο αυξάνονται οι φόροι τόσο η ανισότητα διευρύνεται.

Κυρίως όμως δεν πέρασε από το μυαλό τους ότι βασικό συστατικό μιας δημοσιονομικής ισορροπίας είναι η προσαρμογή των δαπανών στα έσοδα και όχι το αντίστροφο –με δεδομένο ότι τα έσοδα είναι πολύ πιο ευάλωτα στην οικονομική συγκυρία…

Το πρόβλημα όμως δεν είναι οικονομικό. Είναι βαθύτατα πολιτικό.

Αφενός υποκρύπτει την επιλογή της αύξησης των εσόδων ώστε να μην συμπιεστούν περαιτέρω οι δημόσιες δαπάνες.

Να αυξηθεί δηλαδή αυτό που πληρώνουν οι πολίτες για να μη μειωθεί εκείνο που διαχειρίζεται το κομματικό σύστημα.

Αφετέρου αποσιωπά ενσυνείδητα το πρόβλημα της υποφορολόγησης συγκεκριμένων κοινωνικών τάξεων ή επαγγελματικών ομάδων.

Ποιες είναι αυτές; Γνωστές τοις πάσι. Είναι οι εφοπλιστές, οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι γενικώς.

Οποιος μιλάει λοιπόν για υποφορολόγηση στην Ελλάδα πρέπει κατ’ αρχήν να μας πει πως θα φορολογήσει τους πραγματικά υποφορολογούμενους.

Επί του συγκεκριμένου όμως κανείς δεν λέει λέξη. Ισως επειδή έχει να κάνει με τους φίλους τους, ίσως επειδή έχει να κάνει με τους ψηφοφόρους τους.

Αντί λοιπόν να φορολογούν τις… προκαταβολές μισθών και όλες αυτές τις επικίνδυνες ανοησίες που σκαρφίζονται καθημερινά, καλό θα ήταν να δηλώσουν ανοιχτά ποιους, πώς και πόσο σκοπεύουν να φορολογήσουν.

Και επειδή κανείς δεν πρόκειται να το κάνει, θα παρακαλούσα και τον Στουρνάρα και τον Σταθάκη τουλάχιστον να μη μας δουλεύουν!..