Για πρώτη φορά φέτος οι βαθμοί που θα επιτύχουν στις ενδοσχολικές εξετάσεις οι μαθητές της Α’ Λυκείου διαμορφώνοντας τον Βαθμό Προαγωγής και Απόλυσης (ΒΠΑ) θα μετρήσουν έστω και σε μικρό ποσοστό για τη μελλοντική εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Οι ΒΠΑ κάθε τάξης (που εξάγονται από τον μέσο όρο προφορικής και γραπτής εξέτασης) συγκροτούν το λεγόμενο 5ο βαθμό, ο οποίος μαζί με τις βαθμολογίες των 4 μαθημάτων στα οποία θα εξεταστούν στο τέλος της Γ’ Λυκείου, θα δώσει τα τελικά μόρια εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας. Η βαθμολογία κάθε τάξης έχει τον δικό της συντελεστή που είναι 0,4 στην Α’ Λυκείου, 0,7 στη Β’ και 0,9 στη Γ’ τάξη. Χονδρικά (η ακρίβεια εξαρτάται από το ποιες επιδόσεις θα έχει ο μαθητής και στις επόμενες τάξεις) για την Α’ Λυκείου ο συντελεστής 0,4 αντιστοιχεί σε περίπου 20% του 5ου βαθμού.

Ετσι, αν κάποιος για παράδειγμα γράψει κατά ΜΟ 16 στην Α’ Λυκείου, ο βαθμός θα πολλαπλασιαστεί με το 0,4 και το αποτέλεσμα (το 6,4 εν προκειμένω) θα προστεθεί στους ανάλογους βαθμούς των επόμενων τάξεων. Το άθροισμα, διαιρούμενο διά δύο, θα δώσει τον 5ο βαθμό. Ο βαθμός αυτός πάντως αναπροσαρμόζεται ανάλογα ώστε να μην απέχει περισσότερο από μία μονάδα προς τα πάνω, από τον ΜΟ των βαθμών στα 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αν είναι μικρότερος, αναπροσαρμόζεται έως μία το πολύ μονάδα, δηλαδή αν ο ΒΠΑ είναι 14 και ο μέσος όρος των 4 μαθημάτων 18, ο ΒΠΑ θα γίνει 15, ενώ αν συμβεί το αντίθετο θα μειωθεί από το 18 στο 15.

Δεύτερη σημαντική αλλαγή στις επικείμενες εξετάσεις της Α’ τάξης είναι ότι εφόσον όλα πάνε καλά, για πρώτη φορά το 50% των ερωτήσεων που θα κληθούν να απαντήσουν θα προέρχεται από Τράπεζα Θεμάτων και θα είναι διαβαθμισμένης δυσκολίας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας, η Τράπεζα θα περιλάβει πάνω από 300 ερωτήσεις σε πρώτη φάση (στη συνέχεια θα αυξηθούν) και υπολογίζεται να δημοσιοποιηθεί μετά τις διακοπές του Πάσχα. Την ημέρα των εξετάσεων ο καθηγητής του σχολείου θα κληθεί να επιλέξει με κλήρωση, ανάλογα με τη διαβάθμιση των θεμάτων τις μισές ερωτήσεις από αυτή την Τράπεζα, ενώ τις υπόλοιπες θα τις επιλέξει ο ίδιος.

Προσοχή όμως, ακόμα και για όσους έχουν ήδη αποφασίσει ότι δεν ενδιαφέρονται να εισαχθούν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γιατί αντίθετα με την εισαγωγή στα πανεπιστήμια όπου η βάση του 10 έχει καταργηθεί –παραμένει το ερώτημα αν θα επανέλθει, πάντως όχι φέτος –για την προαγωγή από τάξη σε τάξη στο λύκειο απαιτούνται προϋποθέσεις. Χρειάζεται να επιτύχουν α) γενικό βαθμό ίσο ή μεγαλύτερο του 10 και β) ο ΜΟ προφορικής και γραπτής βαθμολογίας πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 στην Ελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά και τουλάχιστον 8 στα υπόλοιπα μαθήματα. Αν ο μαθητής αποτύχει και στις δύο προϋποθέσεις θα πρέπει να επαναλάβει την τάξη, ενώ αν αποτύχει στη δεύτερη επαναλαμβάνει την εξέταση σε όποια μαθήματα δεν πήγε καλά.