Εγκαταλείπουν το δημαρχείο του Κιέβου, μία από τις καταλήψεις «σύμβολα» των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, οι διαδηλωτές, σε συσχετισμό όπως φαίνεται με τον όρο της κυβέρνησης να αδειάσουν τα κυβερνητικά κτίρια για να αμνηστευτούν διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί. Η αντιπολίτευση έχει προαναγγείλει νέα συγκέντρωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας για την Κυριακή.

«Το δημαρχείο έχει ουσιαστικά εκκενωθεί» ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης τους, Ρουσλάν Αντρίικο.

Λίγα λεπτά αργότερα ο πρεσβευτής της Ελβετίας (της προεδρεύουσας χώρας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη-ΟΑΣΕ) ήταν ο πρώτος που μπήκε στο άδειο κτίριο. «Η Ελβετία προσκλήθηκε από τις δύο πλευρές να συμμετάσχει στη διαδικασία παράδοσης του δημαρχείου στις αρχές» ανέφερε ο πρέσβης Κρίστιαν Σενεμπέργκερ.

Το δημαρχείο βρισκόταν υπό κατάληψη από τις αρχές Δεκεμβρίου και, μαζί με την Πλατεία Ανεξαρτησίας (το Μαϊντάν»), ήταν τα δύο ισχυρότερα σύμβολα των διαδηλώσεων εναντίον του Γιανουκόβιτς.

Ο τερματισμός των καταλήψεων σε δημόσια κτίρια ήταν ο βασικός όρος που είχε θέσει η κυβένρηση για αμνήστευση των 234 διαδηλωτές που -αν και αποφυλακισμένοι- αντιμετωπίζουν δικαστική δίωξη.