Η δίκη για κατασκοπεία με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών του ισλαμιστή αιγυπτίου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανατράπηκε από το στρατό, αναβλήθηκε για τις 23 Φεβρουαρίου μετά την αποχώρηση των συνηγόρων υπεράσπισης.

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Κάιρο ο έκπτωτος πρόεδρος έκανε λόγο για «φάρσα» και οι συνήγοροι του αποχώρησαν καταγγέλλοντας την παρουσία ηχομονωμένων χωρισμάτων γύρω από το κουβούκλιο του κατηγορουμένου.

Το δικαστήριο ανέβαλε τη δίκη για τις 23 Φεβρουαρίου ώστε ο δικηγορικός σύλλογος να ορίσει νέους δικηγόρους για να υπερασπιστούν τον Μόρσι, ο οποίος διώκεται επίσης για άλλες τρεις υποθέσεις.

Εκτός από τον Μόρσι, πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο αρχηγό του κράτους στην Αίγυπτο, συγκατηγορούμενοι του είναι άλλοι 35 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, οι οποίο είχαν κερδίσει όλες τις εκλογές μετά την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ στις αρχές του 2011. Αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί η ποινή του θανάτου.

«Βρισκόμαστε μέσα σε μια φάρσα και αυτό γιατί με φοβάστε», δήλωσε σήμερα Κυριακή ο Μόρσι, που δεν έχει σταματήσει να προβάλλει τη προεδρική νομιμότητά του στις άλλες δίκες όπου είναι κατηγορούμενος.

«Φοβάστε γιατί ο πρόεδρος μιλάει», πρόσθεσε, ρωτώντας τους δικηγόρους του: «Αν αυτή η φάρσα συνεχιστεί, μην έρθετε άλλο στο δικαστήριο».

Είκοσι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων ο ανώτατος ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Μπαντί και ο αναπληρωτής του, Χάιρατ αλ-Σάτερ. Ο Μόρσι βρισκόταν σε ένα ξεχωριστό κλουβί μαζί με έναν από τους πρώην συμβούλους του.

«Αποσυρόμαστε έως ότου το δικαστήριο σηκώσει αυτό το γυάλινο κλουβί», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σελίμ αλ-Άουα, μέλος της υπεράσπισης του Μόρσι.

Το εν λόγω κλουβί είναι ηχομονωμένο ώστε ο Μόρσι και οι άλλοι κατηγορούμενοι να μην μπορούν να διακόψουν την ακροαματική διαδικασία.

Στον Μόρσι και τους 35 συγκατηγορούμενούς του (ως επί το πλείστον μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας) προσάπτεται ότι συνεργάστηκαν με οργανώσεις από το Λίβανο και την Παλαιστίνη για διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων.

Εάν κριθούν ένοχοι, οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν ακόμη και σε θάνατο. Στις προηγούμενες εμφανίσεις του μπροστά στο δικαστήριο, ο Μόρσι είχε αρνηθεί να αναγνωρίσει τη διαδικασία και δήλωνε ο «νόμιμος πρόεδρος της Αιγύπτου».

Πολλές χιλιάδες μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχουν πλέον κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση, έχουν συλληφθεί μετά την ανατροπή του Μόρσι, στις 3 Ιουλίου και τις αιματηρές διαδηλώσεις που ακολούθησαν, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι. Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, αλλά και αρκετές διεθνείς οργανώσεις, μιλούν για «πολιτικές δίκες».