«Εχετε την αίσθηση ότι στο ευρωψηφοδέλτιο το ΠαΣοΚ θα κατεβάσει 10 υπουργούς και 10 βουλευτές ή ότι θα βάλει τηλεπερσόνες και τραγουδιστές;». Αυτή η φράση που αποδίδεται στον Βαγγέλη Βενιζέλο φαίνεται ότι λειτούργησε κατευναστικά για την πολυμελή αντιπροσωπεία των 58, που βρέθηκε προχθές να συζητεί γύρω από το μεγάλο ορθογώνιο τραπέζι της αίθουσας υποδοχής ξένων αντιπροσωπειών στο υπουργείο Εξωτερικών με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Γενικώς με την εισήγησή του ο κ. Βενιζέλος ανέκοψε πιθανές αντιδράσεις ή εντάσεις από πλευράς των 58, καθώς διαβεβαίωσε ότι στις προθέσεις του είναι να συγκροτηθεί μια παράταξη που θα έχει ονομασία και σύμβολο και με την οποία οι συμμαχικές δυνάμεις της Κεντροαριστεράς θα κατεβούν υπό ενιαίο ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. «Αυτά είναι δουλειά ενός γραφίστα και ενός επικοινωνιολόγου, δεν πρέπει να μας ανησυχούν αυτά» φέρεται να είπε στους συνομιλητές του.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ψηφοδέλτιο θα φέρει τον τίτλο της παράταξης, αλλά θα γίνονται διακριτές οι ονομασίες των συνεργαζόμενων δυνάμεων, επομένως θα υπάρχει και το όνομα ΠαΣοΚ και όλων των υπολοίπων πολιτικών φορέων ή κινήσεων.

Το κλίμα στη συνάντηση χαρακτηρίζεται από όλες τις πλευρές «καλό», θα μπορούσε όμως να είναι και καλύτερο όπως επισημαίνουν συμμετέχοντες σε αυτήν.

Για παράδειγμα, υπάρχει μία εκτίμηση ότι οι 58 θα μπορούσαν να συναινέσουν ήδη από προχθές το βράδυ στο να προχωρήσει η ανακοίνωση της κοινής οργανωτικής επιτροπής για τη Συνδιάσκεψη της Ελιάς, προτίμησαν όμως να «κρατηθούν» τα θέματα και εφόσον διασαφηνιστούν όλα όσα αφορούν την παράταξη, να γίνουν και οι ανακοινώσεις. Ως εκ τούτου το κοινό ανακοινωθέν τεσσάρων σημείων, που υπήρχε ως προσχέδιο για να δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της συνάντησης, έμεινε στο συρτάρι και δόθηκε ο απαιτούμενος χρόνος στους 58 να ολοκληρώσουν και τις εσωτερικές συζητήσεις τους για το πώς θα πρέπει να εξελιχθούν τα πράγματα.

«ΕΝΩΤΙΚΟ». Το μόνο που βγήκε προς τα έξω είναι ότι το ψηφοδέλτιο θα είναι ενωτικό, συναινετικό και θα κεντρίζει το ενδιαφέρον της κοινωνίας, ενώ τα στοιχεία που αφορούσαν τη συγκρότηση της ενιαίας παράταξης υπό το ΕΣΚ, την πορεία προς τη Συνδιάσκεψη και την κοινή οργανωτική επιτροπή θα διασαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες από μία άτυπη επιτροπή που θα συνομιλεί είτε απευθείας, είτε μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Σε γενικές γραμμές το μήνυμα ήταν ότι «προχωρούμε μαζί», με τη διαφορά ότι στους κόλπους των 58 υπάρχουν κάποια μετρημένα στελέχη που εξακολουθούν να διατηρούν επιφυλάξεις απέναντι στο εγχείρημα.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ ζήτησε πάντως από τους 58 να μην καθυστερεί η υπόθεση διότι ο χρόνος είναι αμείλικτος και πρέπει να προχωρήσουν πολλά πράγματα.

Τα ζητήματα που εξακολουθούν να απασχολούν τους 58 θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες σε σύσκεψη της Ολομέλειάς τους.