Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Ιράν από Αφγανούς γονείς, ο 17χρονος Μεχντί μετρά πια τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες βρίσκεται στην Αθήνα. Φιλοξενείται πλέον στον Ξενώνα Στέγασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων ΣΤΕΓΗ PLUS (+), που λειτουργεί από τις 13 Ιανουαρίου η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) PRAKSIS, στην Κυψέλη.

«Στο Ιράν είχα μεγάλο πρόβλημα, κάποιος απειλούσε τη ζωή μου, δεν μπορούσα να ζήσω άλλο εκεί. Προτίμησα να φύγω, αφού ούτε σχολείο μπορούσα να πάω στη χώρα αυτή ούτε να δουλέψω» λέει στα «ΝΕΑ» με τη βοήθεια του Σεχάν, μεταφραστή της οργάνωσης. Θυμάται ακόμα ότι μόλις στα 13 του, όταν ολομόναχος άφηνε πίσω του το μακρινό Ιράν για να αναζητήσει αλλού την τύχη του, υποχρεώθηκε να δώσει 4.000 ευρώ σε άγνωστο άτομο από το Πακιστάν για να τον πάει στην Ευρώπη, πλην όμως εκείνος του έφαγε τα λεφτά. «Ξεκίνησα έτσι μόνος μου, με σκοπό να φτάσω στη Γερμανία. Ηταν πάρα πολύ δύσκολο το ταξίδι μου. Χρειάστηκα 20 ημέρες, με κάθε μέσο, για να βρεθώ μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, από τον Εβρο». Στην Πάτρα, στην προσπάθειά του να περάσει αρχικά στην Ιταλία έμαθε για τις κοινωνικές δράσεις της PRAKSIS, πήγε και στα γραφεία της και ζήτησε να κάνει μαθήματα Ελληνικών. Οι υπεύθυνοι της ΜΚΟ τον έστειλαν τότε στον ξενώνα της στην Αθήνα. «Καλά είναι εδώ, όπως βλέπω τις πρώτες αυτές ημέρες. Τώρα έχω και φαγητό, και μπάνιο, και κρεβάτι να κοιμηθώ, δεν είμαι στον δρόμο, οπότε είμαι πολύ ευχαριστημένος. Από δω μπορώ να επικοινωνώ και τηλεφωνικά με τους γονείς μου, στο Ιράν. Εκανα και αίτηση για άσυλο, σύντομα θα μπορώ να πάω και σχολείο. Αργότερα θα ήθελα να βρω και δουλειά εδώ, στην Ελλάδα σκέφτομαι τη ζωή μου».

«ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ». Τα ίδια όνειρα μοιράζονται και τα άλλα παιδιά, γύρω στα 20 στην παρούσα φάση, που επίσης βρήκαν καταφύγιο στο ίδιο τριώροφο κτίριο στην καρδιά της Αθήνας. «Ο ξενώνας αυτός, δυναμικότητας 40 ατόμων, απευθύνεται σε ασυνόδευτα αγόρια, ηλικίας 7-17 ετών. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται εδώ παιδιά από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν και Μπανγκλαντές. Ο μικρότερος που φιλοξενούμε είναι 9χρονος Αφγανός, ενώ οι μεγαλύτεροι είναι 17χρονοι Πακιστανοί και Αφγανοί. Δεν μιλάμε για μετανάστες, αλλά για υπηκόους τρίτων χωρών αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα» λέει ο Τζανέτος Αντύπας, πρόεδρος του ΔΣ της PRAKSIS (www.praksis.gr, τηλ. 210-5205.200). «Στην ουσία τα παιδιά αυτά έρχονται να καταδείξουν ότι σε ετήσια βάση χιλιάδες αγόρια περνούν από την Ελλάδα με προορισμό άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Τα αγόρια αυτά μπορεί να έχουν φύγει από την πατρίδα τους γιατί οι γονείς τους βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη και επιδιώκουν να τους βρουν εκεί. Μπορεί, πάλι, να έχουν παραπλανηθεί από επιτήδειους και να το έχουν σκάσει από τη χώρα τους χωρίς να το ξέρουν οι γονείς τους ή και να έχουν απαχθεί από κυκλώματα. Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις μιλάμε για τη διεθνική σωματεμπορία (trafficking). Τα παιδιά αυτά, δηλαδή, προορίζονται είτε για δουλεμπόριο είτε για εμπόριο οργάνων είτε για σεξουαλική εκμετάλλευση σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα».

Μπροστά σε αυτή την κινητικότητα σε μια χώρα από όπου, λόγω γεωγραφικής θέσης, οπωσδήποτε θα περάσουν οι ανήλικοι, η PRAKSIS κάτι έπρεπε να κάνει, λέει ο κ. Αντύπας. «Εχοντας διαπιστώσει ότι το μονοπάτι ξεκινά από τον Εβρο, όπου μπαίνουν λάθρα τα παιδιά και φτάνουν στην Αθήνα κι από κει καταλήγουν στην Πάτρα-πύλη εξόδου, είπαμε ότι πρέπει να δραστηριοποιηθούμε και εκεί. Βρήκαμε λοιπόν ΜΚΟ στην Ιταλία αλλά και στη Γαλλία, καθώς μέσω του λιμανιού του Καλαί τα παιδιά μπορούν να προωθηθούν σε Αγγλία και άλλες χώρες. Τους προτρέψαμε να αναχαιτίσουμε από κοινού αυτό το φαινόμενο και πράγματι αυτές δέχτηκαν».

ΚΕΝΤΡΟ ΗΜΕΡΑΣ. Προς την κατεύθυνση αυτή, η PRAKSIS άνοιξε Κέντρο Ημέρας στην Πάτρα, ανάλογα λειτούργησαν και οι δύο ξένες ΜΚΟ. «Ετσι, όσα από τα διερχόμενα αγόρια δεν τα βρούμε και περάσουν στην Ιταλία, τα συγκρατεί η ιταλική ΜΚΟ. Οσα, πάλι, καταφέρουν και το σκάσουν από την Ιταλία, τα αναλαμβάνει η γαλλική ΜΚΟ. Κατ’ αυτό τον τρόπο, από τον Αύγουστο του 2011 οι τρεις οργανώσεις έχουμε προστατεύσει 3.500 αγόρια, από αυτά γύρω στα 1.800 η PRAKSIS. Τι ακριβώς κάνουμε; Στελέχη και εθελοντές μας «χτενίζουν» τα χωράφια της Πάτρας και τις γέφυρες στο Ρίο και βρίσκουν τα αγόρια κρυμμένα εκεί, καθώς σε συγκεκριμένα διαστήματα της ημέρας προσπαθούν να ανεβούν σε ένα από τα φορτηγά που περνούν ώστε να το σκάσουν με το πλοίο. Τα φέρνουν τότε στο Κέντρο μας, όπου τα βλέπει γιατρός, μπορούν να φάνε και να κάνουν μπάνιο. Αυτό που μας έλειπε ήταν ότι το Κέντρο μας λειτουργεί από 09.00 έως 21.00, δηλαδή το μεγάλο κενό μας ήταν μέχρι πρότινος η νύχτα. Με το που προέκυψε ωστόσο η ευκαιρία, η χρηματοδότηση προγραμμάτων στέγης και φιλοξενίας από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (Νορβηγία, Λιχτενστάιν, Ισλανδία), υποβάλαμε αίτηση στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης που διαχειρίζεται στην Ελλάδα τα χρήματα αυτά ώστε, προκειμένου να προστατεύουμε καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο τα παιδιά, να ανοίξουμε δύο Ξενώνες Στέγασης Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στην Αθήνα και στην Πάτρα που θα λειτουργήσει εντός Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Θα μπορεί να φιλοξενήσει 30 ασυνόδευτους ανηλίκους και 40 ευάλωτους υπηκόους τρίτων χωρών από μονογονεϊκές οικογένειες ή ασυνόδευτες μητέρες» συμπληρώνει ο κ. Αντύπας.