Συνολική αμφισβήτηση της κυβερνητικής πολιτικής στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αναλυτικό, ανεπίσημο σημείωμά του, στο οποίο υπογραμμίζει ότι «τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση Σαμαρά καλεί τον ελληνικό λαό να ξεχάσει τις δυστυχίες του και να πανηγυρίσει για το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο μεγαλώνοντας μέρα με τη μέρα χάνει την όποια επαφή του με την πραγματικότητα της χώρας».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επί της ουσίας, το πρωτογενές πλεόνασμα «μοιάζει με «μαύρο κουτί» καθώς είναι αδύνατον αυτήν τη στιγμή να ελεγχθεί, διότι μένουν να γίνουν οι εθνικολογιστικές προσαρμογές (πχ φορολογικά έσοδα που εισπράττονται τους πρώτους μήνες του 2014)». Υπό το πρίσμα αυτό «η ασάφεια μεγεθύνεται και μειώνεται η αξιοπιστία των κυβερνητικών ισχυρισμών από τους υπαινιγμούς που διατυπώθηκαν πρόσφατα από αξιωματούχους της EUROSTAT και της Κομισιόν».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, «τα ερωτηματικά είναι πολλά, με το σημαντικότερο όλων να είναι το αν τελικά η κυβέρνηση εκπλήρωσε στην πραγματικότητα την υποχρέωσή της να αποπληρώσει το σύνολο των οφειλών της προς τους ιδιώτες, όπως δεσμευόταν για αυτό και έχοντας πάρει επιπλέον κονδύλια από το πρόγραμμα προκειμένου να το υλοποιήσει».

Όμως, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του προϋπολογισμού η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να πανηγυρίζει, αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, και αυτό για τέσσερις λόγους:

1) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βασίστηκε στη δυστυχία του ελληνικού λαού. Τα στοιχεία για την ανεργία (28%), το διαθέσιμο εισόδημα (-35%), τη μετανάστευση, τις αυτοκτονίες, είναι πρωτόγνωρα στη σύγχρονη ιστορία για καιρό ειρήνης, αλλά ακόμη και αυτά αδυνατούν να απεικονίσουν τον Γολγοθά που περνούν οι πολίτες.

2) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα βασίστηκε στην ισοπέδωση της ελληνικής οικονομίας. Η καταστροφή, μάλιστα, επεκτείνεται και σε εύρωστα τμήματά της. Τελευταία, είδαμε το παράδειγμα των εξαγωγών και τη μείωση που αυτές σημείωσαν το 2013. Οι οικονομολόγοι είχαν προειδοποιήσει για τα αποτελέσματα άσκησης πολιτικής λιτότητας σε περιόδους ύφεσης. Η κυβέρνηση όχι μόνο τη συνεχίζει αλλά και αρνείται να αξιοποιήσει τις παραδοχές που γίνονται από παντού (OOΣΑ, Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, Deutsche Bank, Bloomberg, Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου για τις επιπτώσεις των μνημονίων).

3) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δεν είναι διατηρήσιμο, καθώς υπονομεύει το ίδιο του το μέλλον. Η υπέρογκη φορολόγηση (σε περίοδο, μάλιστα, ύφεσης και περικοπών) και τα απάνθρωπα μέτρα «συμμόρφωσης» (κατασχέσεις, φυλακίσεις, πρόστιμα, επιτόκια) κατάφεραν να μαζέψουν δισεκατομμύρια εσόδων, αλλά εξάντλησαν τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Αυτό αποδεικνύεται και από τη μείωση των τραπεζικών καταθέσεων τους περισσότερους μήνες μετά το καλοκαίρι και από την κατακόρυφη αύξηση των οφειλών προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη ΔΕΗ κλπ.

4) Το όποιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (αν όντως είναι πραγματικό και θετικό) δεν είναι παρά ένα μικρό κλάσμα των πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτευχθούν τα επόμενα χρόνια. Αυτά είναι (βάση του μνημονίου): το 2014 1,6% του ΑΕΠ δηλ. 2,7 δισ., το 2015 3% του ΑΕΠ δηλαδή 5,7 δισ. και το 2016 4,5% του ΑΕΠ δηλαδή 8,9 δισ. Αυτό αποκρύπτεται συστηματικά από την κυβέρνηση. Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι από φέτος θα αρχίσουν να αποκαθίστανται σιγά- σιγά οι αδικίες. Η πραγματικότητα είναι ότι για να επιτευχθούν τα όλο και μεγαλύτερα πλεονάσματα των επόμενων χρόνων θα πρέπει να συνεχίζεται η ίδια πολιτική λιτότητας και να εντείνονται οι προσπάθειες των Ελλήνων.

Με βάση αυτήν την ανάλυση, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε επικοινωνιακή πολιτική με στόχο να περιορίσει την ήττα στις ευρωεκλογές. Δηλαδή, προσθέτει, προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο τελειώνει. Όμως, τα στοιχεία που θέλει να παρουσιάσει στην κατεύθυνση αυτή είναι το πλεόνασμα, έξοδος στις αγορές, κούρεμα, «όχι άλλα μέτρα», «όχι άλλο δάνειο». Όμως, όλα αυτά δεν είναι πραγματικά και αυτό γιατί:

1) Αν επιχειρηθεί έξοδος στις αγορές θα γίνει με επιτόκιο πολύ μεγάλο που θα είναι ασύμφορο για τα δημόσια οικονομικά, απλά για επικοινωνιακούς λόγους.

2) Η αναδιάρθρωση χρέους (μείωση επιτοκίων, παράταση αποπληρωμής) που ετοιμάζεται, μόνο κούρεμα δεν μπορεί να ονομαστεί. Θα βελτιώσει οριακά την εξυπηρετησιμότητα του χρέους, αλλά θα το αφήσει, σε μη βιώσιμα επίπεδα, να επικάθεται σαν σύννεφο πάνω από την ελληνική οικονομία για περισσότερα χρόνια.

3) Σχετικά με τη «διαπραγμάτευση» με την τρόικα και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, οι «διαρροές» της κυβέρνησης δεν έχουν καμία σημασία, ούτε και το αν θα γίνει δεκτό από την τρόικα να αναβληθούν για μετά τις εκλογές. Ο κ. Σαμαράς έχει βάλει την υπογραφή του σε μέτρα που έχουν προγραμματιστεί και περιμένουν να πραγματοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια (πχ οι 11.000 απολύσεις του 2014), επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι «πριν λίγες εβδομάδες ο κ. Σαμαράς διατύπωσε την απόλυτη προσήλωσή του στο μνημόνιο “χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις”».

Δυστυχώς, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο για τον ελληνικό λαό σε σχέση με αυτά που έχει, ήδη, υπογράψει και εξακολουθεί να δηλώνει ότι θα τα τηρήσει. Κάτι τέτοιο, καταλήγει η ανάλυση, «δεν θα ήταν δυνατόν από τη στιγμή που η μόνη της επιχειρηματολογία έναντι των δανειστών είναι η απειλή της πτώσης της και ο ερχομός του ΣΥΡΙΖΑ».