«Τελειώστε με τους ελέγχους για τη λίστα Λαγκάρντ μέσα σε δύο μήνες». Αυτό είναι το σαφές μήνυμα που στέλνει ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου προς τους εφοριακούς επιστρατεύοντάς τους στο κυνήγι για την ταχύτερη ολοκλήρωση μεγάλων ερευνών με αντικείμενο τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Η κινητοποίηση αυτή των εισαγγελικών Αρχών και η αξιοποίηση των εφοριακών έχει απασχολήσει και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Οπως έλεγαν μάλιστα χθες πηγές από το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργού, ο Γιάννης Στουρνάρας σέβεται απόλυτα τη δουλειά και το έργο των οικονομικών εισαγγελέων αλλά θα πρέπει να υπάρξει μεταξύ αυτών και των εφοριακών ένας συντονισμός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών προτίθεται την Παρασκευή το πρωί να έχει συνάντηση με τους οικονομικούς εισαγγελείς στο γραφείο τους στο ΣΔΟΕ ώστε να θέσουν επί τάπητος τα θέματα που έχουν δημιουργηθεί και να δρομολογηθεί η καλύτερη λύση με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου.

Στόχος της ομάδας των οικονομικών εισαγγελέων –Παναγιώτης Αθανασίου, Γαληνός Μπρης και Γιάννης Δραγάτσης –είναι να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό των εφοριών για να καλύψουν τα κενά και τις ελλείψεις του ΣΔΟΕ. Γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες έρευνες, όπως αυτή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, να λιμνάζουν και το Δημόσιο να μην εισπράττει ούτε ένα ευρώ.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αθανασίου με έγγραφό του απευθύνεται σε όλους τους ανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ και έδωσε παραγγελία να ζητήσουν από τους προϊσταμένους του ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) τον ορισμό υπαλλήλων οι οποίοι θα αναλάβουν να ξεσκονίσουν το ηλεκτρονικό αρχείο της λίστας Λαγκάρντ. Και αυτό γιατί, κατά πληροφορίες, οι έλεγχοι που έχουν ξεκινήσει, αν και έχουν συμπληρωθεί δύο χρόνια από τότε που διατάχθηκε η εισαγγελική έρευνα, βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Και δεν είναι μόνο οι έρευνες για τη λίστα Λαγκάρντ που ουσιαστικά παραμένουν μόνο στα χαρτιά, αλλά και πολλές άλλες λίστες με χιλιάδες εγγραφές οι οποίες πρέπει να διασταυρωθούν από τις ελεγκτικές Αρχές για να διαπιστωθεί αν προκύπτουν κακουργήματα όπως φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος ώστε να επιβληθούν στους υπαίτιους τα πρόστιμα που τους αναλογούν και να κινηθεί εναντίον τους ποινική δίωξη.

Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που τους δίνει ο νόμος οι οικονομικοί εισαγγελείς ξεκινούν και προσωπικούς ελέγχους στις κατά τόπους εφορίες ώστε να διαπιστώνουν εδώ και τώρα την πρόοδο των ερευνών που διενεργούνται ύστερα από δικές τους σχετικές παραγγελίες.

Ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης ξεκινά τις επόμενες μέρες τις επισκέψεις σε διάφορες ΔΟΥ που θα επαναλαμβάνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να σχηματίσει προσωπική άποψη για την εξέλιξη των ελέγχων.

Η επιλογή της αξιοποίησης των εφοριακών επελέγη λόγω των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό στο ΣΔΟΕ.

Αγκάθι ο συντονισμός

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης έθετε ζήτημα συντονισμού, επισημαίνοντας ότι αν οι οικονομικοί εισαγγελείς απαιτήσουν εντός δύο μηνών – είναι η συνήθης προθεσμία – τη διεκπεραίωση μεγάλων υποθέσεων, «τότε ποιος θα τρέξει τους ελέγχους για τα εμβάσματα που επίσης έχει αναλάβει το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου;».