Για την άμεση αποκατάσταση της εικόνας της Κεφαλονιάς και της καθημερινότητας των κατοίκων της δεσμεύτηκε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ως αρμόδιος για τον συντονισμό των δράσεων στο νησί.

«Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τόνισε από την Κεφαλονιά ο υπουργός Υποδομών, υπογραμμίζοντας ότι η διαχείριση της κρίσης θα γίνει με βάση τις άμεσες ανάγκες που υπάρχουν, αλλά και το γεγονός ότι έρχεται τουριστική περίοδος.

«Όλες οι διαδικασίες πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα της καταδρομικής επιχείρησης. Η καταδρομική επιχείρηση δεν είναι άλλη από εκείνη που γίνεται πολύ προγραμματισμένα, πολύ υπολογισμένα, πολύ μελετημένα, αλλά ακαριαία, πολύ γρήγορα και τελικώς αποτελεσματικά. Αυτό είναι η καταδρομική επιχείρηση. Όχι, δηλαδή, τσαπατσουλιές, όχι προχειροδουλειές, αλλά πολύ σίγουρες δουλειές με καλό αποτέλεσμα, πολύ γρήγορα. Αυτό σημαίνει γνώση. Να έχουμε γνώση απαραίτητη του τι συμβαίνει εδώ, στον τόπο».

Ο υπουργός βρίσκεται από το πρωί την Κεφαλονιά, συνοδευόμενος από υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, σε μια προσπάθεια αποτίμησης της μέχρι τώρα κατάστασης και περαιτέρω συντονισμού και προγραμματισμού των δράσεων για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης ζήτησε πρώτα από όλα να ενημερωθεί για τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, φιλοξενίας των ανθρώπων και προσωρινής στέγασης, όπως επίσης ζήτησε ενημέρωση για την αποκατάσταση των άμεσων λειτουργιών του νησιού, που αφορούν στα σχολεία, στην ύδρευση, την αποχέτευση, τα θέματα δημόσιας υγείας και στη συνέχεια ενημέρωση για ορισμένες δημόσιες υποδομές, που έχουν προβλήματα, όπως είναι το οδικό δίκτυο, το αεροδρόμιο, και το λιμάνι.

Στη συνέχεια ασχολήθηκε με το πιο κεντρικό ζήτημα, δηλαδή την αποκατάσταση των ζημιών. Τόνισε ότι ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα εξαιρετικά γενναία υπέρ των κατοίκων.

«Ωστόσο», είπε, «θα μείνει στα χαρτιά, αν αυτή η πολιτική δεν μετατραπεί και δεν μεταφραστεί σε εξυπηρέτηση του κόσμου, που θα είναι ταχεία, αποτελεσματική και θα ικανοποιεί τους ανθρώπους».

Το ζήτημα είναι η αποτελεσματικότητα και η ανακούφιση των ανθρώπων, άμεσα με όσο το δυνατό λιγότερη γραφειοκρατία, συμπλήρωσε.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων, που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπό τον Μ. Χρυσοχοΐδη, συμμετείχαν ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στ. Σιμόπουλος, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Κυβέρνησης Δ. Βαρτζόπουλος, ο γενικός διευθυντής Συγκοινωνιακών Έργων κ. Μακρής, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Α. Κατσανιώτης, ο αντιπρόεδρος ΟΑΣΠ Ευθ. Λέκκας, ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Βασιλάκος, ο πρόεδρος ΕΥΔΑΠ κ. Βαρθολομαίος, ο πρόεδρος ΣΤΑΣΥ κ. Παπαθανάσης, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρου, ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλληνίας και Ιθάκης κ. Κουρής, ο δήμαρχος Κεφαλληνίας κ. Παρίσης, εκπρόσωποι των ΤΑΣ, ΟΣΚ και ΥΑΣ, καθώς και εκπρόσωποι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.