Στις 11.30 αύριο το πρωί, στο παλιό –και εγκαταλελειμμένο –αεροδρόμιο της Λευκωσίας όπου βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, εγκαινιάζεται με συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου και συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος η νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Η νέα διαπραγματευτική φάση κινδύνευσε να μην αρχίσει ποτέ. Αν φθάσαμε σε συμφωνία και στην προοπτική να βρεθεί λύση, αυτό οφείλεται –κατά τη γνώμη έγκυρων και ενημερωμένων πηγών –στην αμερικανική παρέμβαση, η οποία εκδηλώθηκε με διπλωματική κινητοποίηση στο παρασκήνιο, με πολύ πρόσφατη την επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών κ. Νιούλαντ στη Λευκωσία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έναρξη της νέας διαπραγματευτικής φάσης θα συνοδευτεί και από την ανακοίνωση (εντός της εβδομάδας) μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο κύπριος πρόεδρος είχε επιμείνει σε αυτή την κίνηση με το σκεπτικό ότι θα βελτιώσουν το κλίμα διαπραγμάτευσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των μέτρων αυτών θα περιλαμβάνεται και ένας οδικός χάρτης για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Στο κοινό ανακοινωθέν που θα διαβαστεί αύριο (δημοσιεύθηκε στα «ΝΕΑ») οι δύο πλευρές δεσμεύονται να επιδιώξουν λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνή προσωπικότητα. Θα υπάρχουν δύο συνιστώντα κρατίδια τα οποία θα έχουν και το λεγόμενο κατάλοιπο εξουσίας και θα απαγορεύεται η ένωση μέρους ή όλου με οποιοδήποτε άλλο κράτος.

Οι ρυθμίσεις που θα γίνουν θα πρέπει να είναι συμβατές με το γεγονός ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τέλος της εβδομάδας ή αρχές της επομένης αναμένεται να μεταβεί στην Αγκυρα ο ελληνοκύπριος συνομιλητής Ανδρέας Μαυρογιάννης και στην Αθήνα ο νέος τουρκοκύπριος συνομιλητής Κουντρέτ Οζερσάι.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις επόμενες ημέρες συνέντευξη Τύπου για να ενημερώσει τον λαό για την έναρξη των συνομιλιών και τα όσα περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν.

Χωρίς τον φιλότουρκο ειδικό σύμβουλο

Χωρίς τον μέχρι πρότινος ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, όπως ανακοινώθηκε χθες. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας ήταν «κόκκινο πανί» για την ελληνοκυπριακή πλευρά εξαιτίας των φιλοτουρκικών θέσεών του. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μάλιστα είχε καταγγείλει τη συμπεριφορά του με επιστολή του προς τον Μπαν Κι Μουν.

Εμπειρογνώμονες στην πόλη-φάντασμα

Πρώτο βήμα για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους κατοίκους της, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ενδέχεται να είναι η εξαγγελία σύστασης διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων η οποία θα εισέλθει στην πόλη-φάντασμα για να καταγράψει την κατάσταση ώστε να λειτουργήσει και πάλι ως οργανωμένη πόλη.