Στον εισαγγελέα επρόκειτο να οδηγηθεί σήμερα 44χρονη Τουρκάλα, η οποία συνελήφθη στο Ηράκλειο και εις βάρος της εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης στη χώρα της. Η γυναίκα κατά τις τουρκικές Αρχές είχε αναπτύξει τρομοκρατική δράση και είχε καταδικασθεί ερήμην. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συλληφθείσα ζούσε στην Ελλάδα τουλάχιστον 14 χρόνια και φέρεται να είναι παντρεμένη με συμπατριώτη της, πολιτικό πρόσφυγα.

Η 44χρονη υποστηρίζει ότι η δίωξή της στην Τουρκία είναι πολιτική, ενώ συχνά το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές Αρχές εκζητούν πρόσωπα τα οποία κατηγορούν για τρομοκρατική δράση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλιστα, πρόκειται για πρόσωπα που είτε έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, είτε έχουν καταθέσει αίτηση για να το λάβουν.

Χαρακτηριστική είναι η υπόθεση που είχε ανοίξει τον Οκτώβριο του 2011 με την έκρηξη σε διαμέρισμα της Τριανδρίας Θεσσαλονίκης, όπου έχασε τη ζωή του 32χρονος Τούρκος, για τον οποίο – με ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στη συνέχεια – προέκυψε ότι ήταν μέλος του Επαναστατικού Απελευθερωτικού Μετώπου DHKP-C που έχει χαρακτηριστεί στην Τουρκία «τρομοκρατική οργάνωση».

Πριν από την έκρηξη είχε συλληφθεί 42χρονη Τουρκάλα στη Θεσσαλονίκη με ευρωπαϊκό ένταλμα που είχε εκδώσει η Γερμανία. Η γυναίκα, που τελικά εκδόθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου, κατηγορήθηκε ως μέλος του Μετώπου για «τρομοκρατική δράση» και σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα που είχαν φθάσει στις ελληνικές δικαστικές Αρχές «διένειμε φυλλάδια στη Γερμανία το διάστημα 2002-2003». Πάντως, οι ελληνικές Αρχές για να διασφαλίσουν ότι δεν θα εκδοθεί στην Τουρκία, όπου είχε φυλακισθεί στο παρελθόν, συνόδευσαν την απόφαση έκδοσης με την επισήμανση ότι «μετά την έκδοση της ποινής της δεν επιτρέπεται η έκδοση στην Τουρκία ή άλλη χώρα».

Οι τελευταίες συλλήψεις που έγιναν στη Θεσσαλονίκη με «ερυθρές αγγελίες» των τουρκικών Αρχών για τούρκους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν στη Θεσσαλονίκη, είχαν πάλι την επίκληση της «τρομοκρατικής δράσης». Στις 21 Ιανουαρίου δύο Τούρκοι 49 και 51 ετών συνελήφθησαν καθώς διαπιστώθηκε ότι είχε εκδοθεί εις βάρος τους διεθνές ένταλμα σύλληψης. Οπως προέκυψε, ο ένας ήταν χαρακτηρισμένος πολιτικός πρόσφυγας με άσυλο, ενώ ο δεύτερος είχε υποβάλει αίτηση για χορήγηση ασύλου. Αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 1.000 ευρώ και εκκρεμεί η υπόθεση έκδοσής τους στο Συμβούλιο Εφετών.