Στα δικαστήρια οδηγούνται οι υποθέσεις οικονομικής διαχείρισης του ΟΚΑΝΑ, καθώς σήμερα η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή αναμένεται να καταθέσει νέα στοιχεία στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, που αφορούν οικονομικές ατασθαλίες που φέρονται να εντόπισαν οι ελεγκτές του υπουργείου σε κονδύλια προγράμματος για την ίδρυση μονάδων απεξάρτησης με υποκατάσταση σε φυλακές. Εν τω μεταξύ, στις 27 Φεβρουαρίου έχει οριστεί και η τακτική δικάσιμος για την αγωγή που έχει καταθέσει η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη κατά του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), επειδή το δεύτερο είχε καταγγείλει σύμβαση με τον Οργανισμό.

Νέα μαύρη τρύπα 383.000 ευρώ (από τα 2,2 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ) στα ταμεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κατήγγειλε χθες ότι βρέθηκε από το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή. Το συγκεκριμένο κονδύλι αφορούσε την πιλοτική δημιουργία μονάδων θεραπείας με υποκατάσταση στις φυλακές Πάτρας και Κορυδαλλού.

Οπως κατήγγειλε η υφυπουργός, «η πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, είχε προχωρήσει σε προσλήψεις προσωπικού αλλά και σε αγορά εξοπλισμού, χωρίς όμως να υπάρχει το προαπαιτούμενο νομικό πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος, δηλαδή μια κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης».

Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», από το περιβάλλον της κ. Μαλλιώρη αναφερόταν ότι το ποσό των 383.000 ευρώ είχε δαπανηθεί για την αναγκαία προετοιμασία του προγράμματος, δηλαδή την εκπαίδευση του προσωπικού στο εξωτερικό, τη διαμόρφωση των ειδικών χώρων στις φυλακές και άλλα προαπαιτούμενα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές κ.λπ. Αυτό που εκκρεμούσε ήταν οι υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες επρόκειτο να υπογραφούν πριν από περίπου τρεις μήνες, για να άρχιζε και η λειτουργία του προγράμματος. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε και η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) που αφορά τη σύμβαση του ΚΕΕΛΠΝΟ με τον ΟΚΑΝΑ. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν έλλειψη αποδείξεων και παραστατικών και ότι η εισροή χρημάτων γινόταν μέσω μόνο ενός λογαριασμού, γεγονός, που όπως υποστήριξε η υφυπουργός Υγείας, «καθιστά δυσχερή αν όχι αδύνατο τον οικονομικό έλεγχο για την ιχνηλατήση των 10 εκατ. ευρώ».