Με την ολοκλήρωση του δευτεροβάθμιου ελέγχου –ο οποίος θα αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα –στα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό θα ξεκινήσει η οικονομική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων της Κεφαλονιάς.

Οπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, τα μέτρα χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: στην επιδότηση ενοικίου αλλά και συστέγασης, όπου ήδη έχει εγκριθεί το ποσό των 16 εκατ. ευρώ, και στην αποκατάσταση των ζημιών για τις οποίες είναι διαθέσιμα 47 εκατ. ευρώ.

Η επιδότηση είναι 300 ευρώ τον μήνα για μεμονωμένα άτομα, 350 για οικογένειες μέχρι τρία άτομα, 400 για τετραμελείς οικογένειες και 500 για οικογένειες με περισσότερα μέλη.

Οι ιδιοκτήτες των οποίων τα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές δικαιούνται να λαμβάνουν επιδότηση για δύο χρόνια μέχρι την επισκευή ή ανακατασκευή της κατοικίας τους και οι ενοικιαστές για έξι μήνες.

Η επιδότηση θα χορηγείται στο τέλος κάθε τριμήνου, ενώ για κάθε άτομο με ειδικές ανάγκες ο αριθμός των μελών της οικογένειας για τον υπολογισμό του ποσού της επιδότησης θα προσαυξάνεται κατά ένα επιπλέον μέλος. Για παράδειγμα, σε τετραμελή οικογένεια όπου ένα μέλος έχει ειδικές ανάγκες η επιδότηση θα είναι αντίστοιχη της πενταμελούς.

Για την αποκατάσταση των ζημιών στα σπίτια η κρατική αρωγή είναι 80% και το υπόλοιπο 20% θα προέρχεται από άτοκο δάνειο. Σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες με πολλές κατοικίες που έχουν υποστεί βλάβες δικαιούνται άτοκο δάνειο για όλες αλλά μόνο για μία δωρεάν κρατική βοήθεια.

Η πρώτη δόση είναι το 30% του συνόλου (και της αρωγής και του δανείου) και χορηγείται μετά την έγκριση της άδειας δόμησης. Το υπόλοιπο 30% χορηγείται με τη ολοκλήρωση του φέροντος οργανισμού και της τοιχοποιίας και το 40% με τον ολοκλήρωση όλων των εργασιών.

Παράλληλα θα υπάρξει επιδότηση έως 6.000 ευρώ για την οικοσκευή των πληγέντων. Το συνολικό ποσό δεν έχει ακόμη εγκριθεί αλλά σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να φθάσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα να γίνει ένας σεισμός ιδίου μεγέθους με αυτούς της 26ης Ιανουαρίου και της 3ης Φεβρουαρίου στην Κεφαλονιά. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί και μπορεί να δώσει και σεισμούς μεγέθους 5 και 5,4 ρίχτερ.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 2.500 αυτοψίες και όπως έχει προκύψει στο Ληξούρι το ένα στα δύο σπίτια έχει χαρακτηριστεί από τον πρωτοβάθμιο έλεγχο ως μη κατοικήσιμο. Στο Αργοστόλι ο έλεγχος έχει δείξει ότι το ένα στα τρία σπίτια είναι μη κατοικήσιμο.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά τους πρόσφατους σεισμούς στην Αμφίκλεια και στην Κυλλήνη, ο αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον σεισμό της Κεφαλονιάς.